Als brandweervrijwilliger heb jij een belangrijke maatschappelijke rol en ben je van grote betekenis voor je buren, voor je dorps- of stadsgenoten. Samen met jouw collega’s ruk jij uit bij brand, verkeersongevallen, stormschade en ongevallen met gevaarlijke stoffen. Ook bied je andere hulpverleners ondersteuning bij AED reanimaties. Met teamwerk red jij mensen en dieren.
Je werkt voor de kazerne in jouw woon- of werkplaats. Bij binnenkomende meldingen op jouw alarmontvanger geef je direct door of je binnen 5 minuten kunt uitrukken vanaf de kazerne. Wanneer jouw reguliere werk het toelaat, kun jij ervoor kiezen dit op de kazerne te doen, zodat je geen reistijd hebt bij een melding. Beschikbaar? Dan vertrek jij samen met de andere brandweervrijwilligers naar het incident!
Brandweerwerk is levenswerk
Wanneer je interesse hebt in het werken als brandweervrijwilliger, loop je 12 weken op een vaste avond in de week stage op de kazerne. Hierdoor leer jij het werk en de andere vrijwilligers kennen. Samen oefen je het brandweerwerk. Ook word je door het team voorbereid op het selectieproces. Als je de stage en het selectieproces met plezier en succes hebt doorlopen, treed je in dienst en start jij met de opleiding tot brandweerprofessional (Manschap A).
De avondopleiding duurt twee jaar, waarbij je les krijgt op een doordeweekse avond en toe op een zaterdag. Is er een incident waarvoor jij succesvol een opleidingsmodule hebt afgerond? Dan mag jij mee uitrukken! De opleiding is dezelfde als die van de beroepsbrandweer. Het enige verschil is jouw beschikbaarheid; waar de beroepsbrandweer een dagdienst of 24 uursdienst heeft en continu op de kazerne paraat staat, word jij thuis of op je werk opgeroepen als jouw hulp nodig is.