Brandweervrijwilliger Maassluis


Woningbrand, auto te water of een reanimatie? Jij bent overal op voorbereid!


Jouw werk

Altijd klaarstaan voor je buren, voor je dorps- of stadsgenoten en de maatschappij? Niet alleen bij brand, maar ook bij (ernstige) verkeersongevallen, stormschade, het redden van dieren en ongelukken met gevaarlijke stoffen. Dat is waar jij voor staat!

Ben jij als eerste te plaatse bij een incident om deze oplossen?

Je werkt in het grootste risicogebied van Nederland. Onder andere het vele water, de (zware) industrie, de grote stad, maar ook het stillere platteland maakt de regio ontzettend dynamisch. Om de veiligheid in jouw woonplaats of de plaats waar je werkt te garanderen, kan de kazerne bij jou in de buurt 24 uur per dag een beroep op je doen.

Met de opleiding Manschap A leiden we je op tot een echte brandweerprofessional. De opleiding en training is gelijk aan die van de beroepsbrandweer. Het enige verschil tussen de vrijwillige en beroepsbrandweer is dat je als vrijwilliger geen dagtaak hebt aan je brandweerwerk. Hierdoor hoef je niet 24 uur op een kazerne aanwezig te zijn, maar word je thuis of op het werk opgeroepen als je hulp nodig is. Het is daarom belangrijk dat je binnen 5 minuten op de kazerne kunt zijn.

Jij...

…hebt een goede fysieke conditie en veel uithoudingsvermogen. Daarnaast kun je goed samenwerken, goed improviseren, ben je stressbestendig en kun je tegen een stootje. Je moet immers snel in actie kunnen komen zonder dat je van tevoren weet wat er aan de hand is. Dag én nacht.

Verder:

 • Heb je minimaal vmbo werk- en denkniveau;
 • Ben je 18 jaar of ouder op het moment dat de opleiding Manschap A start;
 • Ben je communicatief goed onderlegd, zowel schriftelijk als mondeling;
 • Ben je binnen vijf minuten na alarmering op de kazerne voor een uitruk;
 • Ben je zwemvaardig;
 • Heb je geen angst voor kleine donkere ruimtes of hoogtes;
 • Is het een pré als je al actief bent geweest bij de Jeugdbrandweer.

Het is voor je eigen veiligheid belangrijk dat je aan deze eisen voldoet. Daarom testen we je hierop voordat de opleiding start. Hoe de testen er precies uitzien? Dat zie je in de animatievideo op de pagina ‘’Brandweerprofessional worden: dit moet je weten’’.

Wij...

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) is een overheidsorganisatie die namens de 15 gemeenten in de regio taken uitvoert op het gebied van rampenbestrijding, crisisbeheersing, risicobeheersing, brandweerzorg, ambulancezorg en geneeskundige hulpverlening. Alle 15 burgemeesters vormen samen het algemeen bestuur. De voorzitter van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is de burgemeester van Rotterdam, ing. Ahmed Aboutaleb.

Wij zijn lid van 010 Inclusief, het Rotterdamse Platform tegen arbeidsmarktdiscriminatie. Samen met andere Rotterdamse organisaties, maken wij ons sterk vóór gelijke kansen en tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Je team

Je werkt nauw en intensief samen met je brandweercollega’s waardoor je een hechte band met elkaar ontwikkeld. Samen zorgen jullie ervoor dat (menselijk) leed beperkt kan worden en soms zelfs levens gered kunnen worden.

Jij en teamleden wonen en/of werken op enkele minuten afstand van de kazerne in jullie regio. Hierbij is het vrije instroom principe van toepassing; je kunt binnen enkele minuten na alarmering op de kazerne zijn voor een uitruk. Deze kazerne wordt geleid door de coördinerend bevelvoerder.

Arbeidsvoorwaarden

 • Als 'vrijwilliger' ontvang je een financiële vergoeding voor zowel opleidings-, oefen- als uitruk-uren. Daarnaast ontvang je een vaste jaarvergoeding.
 • Voordat je als brandweervrijwilliger aan de slag gaat, start je eerst met de opleiding Manschap A. De avondopleiding hiervan duurt circa twee jaar, de dagopleiding circa één jaar. Deze opleiding wordt volledig door ons vergoed.
 • Bij indiensttreding is de Verordening rechtspositie vrijwilligers bij de VRR 2010 en het Aanstellings- en bevorderingsbesluit vrijwillig personeel brandweer VRR 2015 van toepassing.
 • Je arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van je opleiding en ervaring.
 • De arbeidsvoorwaarden zijn conform de Rechtspositieregeling Gemeente Rotterdam, zoals die luidde op 31 december 2019.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op!

Je bent van harte welkom op de brandweerkazerne bij jou in de buurt. Kom eens langs voor een praatje of kijk voor meer informatie op brandweer.nl.

Uiteraard kun je ook contact met ons opnemen: Team Recruitment via (088) 877 9000

Zo ziet het selectietraject eruit:

In verband met het corona-virus hanteren wij een aangepaste selectieprocedure.

Als onderdeel van de sollicitatieprocedure vragen wij, in het kader van ons integriteitsbeleid, voordat je bij ons komt meelopen een ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’ (VOG).


Vragen? Neem gerust contact op.

Veiligheidsregio_RR

Team recruitment

Telefoon
088 877 9000
E-mail
recruitment@vr-rr.nl
Whatsapp
088 877 9225