Brandweervrijwilliger Maassluis


Indrukwekkend toch? Zo’n knalrode brandweerwagen die met loeiende sirenes voorbijrijdt. Met daarin ’onze’ brandweerhelden die op weg zijn naar een melding. Dat zijn mensen zoals jij.
Wil jij jezelf ook uitdagen en zoek je meer afwisseling in je werk of week? En tegelijkertijd bijdragen aan de veiligheid in jouw eigen buurt?

Weet dat jij je huidige baan prima kan combineren met de rol van brandweervrijwilliger. En dat jij betaald krijgt voor jouw inzet. Buiten de opleidingsuren en de vaste oefenavond in de week bepaal jij zelf wanneer jij beschikbaar bent. Pak nu je kans en word brandweervrijwilliger!


Jouw werk

We leiden je graag op tot een volwaardig brandweerman of -vrouw, en besteden veel aandacht aan opleiding, ontwikkeling en groei. Zo houden we elkaar scherp. Veiligheid gaat voor alles! Op het moment dat het nodig is, komen we direct in actie. Soms ook onder de zwaarste omstandigheden. Als brandweervrijwilliger kun jij het verschil maken tussen leven en dood.

Komt er een melding binnen? Dan geef je direct door of je binnen 5 minuten kunt uitrukken vanaf de kazerne in jouw woon- of werkplaats. Beschikbaar? Dan vertrek jij samen met de andere brandweercollega’s naar het incident!

Wanneer jouw ‘normale’ werk het toelaat, kun jij ervoor kiezen hybride te werken op de kazerne in jouw buurt, zodat je geen reistijd hebt bij een melding. En geen probleem natuurlijk als je het sportuurtje meepikt. Dan hou je voldoende tijd over om door te brengen met je gezin of vrienden.

Wanneer je interesse hebt in het werken als brandweervrijwilliger, loop je 12 weken op een vaste avond in de week stage op de kazerne. Hierdoor leer jij het werk en de andere vrijwilligers kennen. Samen oefen je het brandweerwerk. Ook word je door het team voorbereid op het selectieproces. Als je de stage en het selectieproces met plezier en succes hebt doorlopen, treed je in dienst en start jij met de opleiding tot brandweerprofessional (Manschap A).

De avondopleiding duurt twee jaar, waarbij je les krijgt op een doordeweekse avond en toe op een zaterdag. Is er een incident waarvoor jij succesvol een opleidingsmodule hebt afgerond? Dan mag jij mee uitrukken! De opleiding is dezelfde als die van de beroepsbrandweer. Het enige verschil is jouw beschikbaarheid; waar de beroepsbrandweer een dagdienst of 24 uursdienst heeft en continu op de kazerne paraat staat, word jij thuis of op je werk opgeroepen als jouw hulp nodig is.

Jij...

…hebt een goede fysieke conditie. Je kunt goed samenwerken en je bent stressbestendig. Ook kun je snel schakelen en improviseren. Je moet namelijk snel in actie kunnen komen zonder dat je van tevoren precies weet wat er aan de hand is. Dag én nacht.

Verder:

 • Je bent bij indiensttreding minimaal 18 jaar oud;
 • Ook heb je een opleiding afgerond; van vmbo tot wo, het niveau is niet relevant.
 • Je woont of werkt dichtbij de kazerne, zodat jij binnen 5 minuten na alarmering kunt uitrukken;
 • Je bent zwemvaardig, je hebt geen hoogtevrees en je bent niet claustrofobisch;
 • Je beschikt over een goede lichamelijke conditie;
 • Het is een voordeel als je een rijbewijs B hebt, maar het is geen must;
 • Naast de uitrukken ben jij een avond in de week beschikbaar voor een oefenavond. Tijdens de opleiding ben je ook een avond en af en toe een zaterdag beschikbaar.

Wij...

Veiligheid is niet vanzelfsprekend. Dat geldt zeker niet voor inwoners van het Rijnmondgebied. Hier wonen meer dan 1,3 miljoen mensen en zijn de Rotterdamse haven en industrie nooit ver weg. Juist in deze drukke, complexe omgeving waar zoveel mensen wonen, werken en recreëren is het belangrijker dan ooit te zorgen dat het veilig is en blijft.

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) is een overheidsorganisatie die namens de 13 gemeenten in de regio taken uitvoert op het gebied van rampenbestrijding, crisisbeheersing, risicobeheersing, brandweerzorg, ambulancezorg en geneeskundige hulpverlening. Alle 13 burgemeesters vormen samen het algemeen bestuur. De voorzitter van de VRR is burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb.

Onze collega’s van de meldkamer, ambulance, brandweer en medische hulpdiensten staan 24 uur per dag, 365 dagen per jaar paraat om hulp te verlenen en crisis te bestrijden.

Wij zijn lid van 010 Inclusief, het Rotterdamse Platform tegen arbeidsmarktdiscriminatie. Samen met andere Rotterdamse organisaties, maken wij ons sterk vóór gelijke kansen en tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Je team

Je gaat aan de slag in het grootste risicogebied van Nederland. Met de industrie, Maasvlakte, drukke binnenstad en het rustige platteland is werken in de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond ontzettend divers!
Je werkt nauw en intensief samen met je andere brandweervrijwilligers en de collega’s van de beroepsbrandweer. Je werkt in ploegverband, waardoor je een hechte band met elkaar ontwikkelt. Samen zorgen jullie ervoor dat leed zoveel mogelijk beperkt wordt en levens gered worden.

Arbeidsvoorwaarden

 • De basisopleiding voor Brandweer professionals (Manschap A);
 • Een tijdelijke aanstelling voor de duur van 2 jaar. Het aantal uur dat je werkt is op basis van jouw beschikbaarheid.
 • Je ontvangt twee vaste jaarvergoedingen: één van € 287,- bruto en één van € 136,- netto.
 • Je ontvangt een vergoeding voor jouw inzet bij brandbestrijding en hulpverlening ter hoogte van € 24,43 per uur. Na afronding van de basisopleiding ligt dit bedrag op € 28,23 bruto per uur.
 • Ook ontvang je een vergoeding voor jouw aanwezigheid bij oefeningen en cursussen ter hoogte van € 13,06 bruto per uur. Na afronding van de basisopleiding ligt dit bedrag op € 15,01 bruto per uur;
 • Bij aanwezigheid van 5 uur of langer, heb je recht op de vergoeding langdurige aanwezigheid ter hoogte van € 16,27 bruto per uur. Na afronding van de basisopleiding ligt dit bedrag op € 18,80 bruto per uur.
 • Bij indiensttreding is de Verordening rechtspositie vrijwilligers bij de VRR 2010 en het Aanstellings- en bevorderingsbesluit vrijwillig personeel brandweer VRR 2015 van toepassing.


Sollicitatieproces


Lees verder over het selectietraject op Brandweerprofessional worden: dit moet je weten

Voor deze vacature geldt het volgende:

 • Voor deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern geworven. Interne kandidaten hebben bij gelijke geschiktheid voorrang.
 • Deze vacature staat open totdat wij de juiste kandidaten hebben gevonden.
 • Om bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond te kunnen werken, dien je in het bezit te zijn van een Verklaring omtrent gedrag (VOG). Deze zal aan het einde van het sollicitatieproces worden aangevraagd.
 • Wij werken zonder tussenkomst of hulp van werving- en selectiebureaus.
 • Na indiensttreding word je gevraagd de ambtseed af te leggen.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op!

 • Voor inhoudelijke vragen of vragen over de procedure kun je contact opnemen met team Recruitment via het algemene nummer ??of recruitment@vr-rr.nl.

Vragen? Neem gerust contact op.

Veiligheidsregio_RR

Team recruitment

E-mail
recruitment@vr-rr.nl
Whatsapp
Stuur ons een WhatsApp!