Brandweervrijwilliger Maassluis


Parttime werken bij de Brandweer naast jouw huidige werk of dagelijkse bezigheden. Dit kan binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond! Na afronding van een door ons betaalde opleiding word jij brandweervrijwilliger in jouw directe woon- of werkomgeving.


Jouw werk

Als brandweervrijwilliger heb jij een belangrijke maatschappelijke rol en ben je van grote betekenis voor je buren, voor je dorps- of stadsgenoten. Samen met jouw collega’s ruk jij uit bij brand, verkeersongevallen, stormschade en ongevallen met gevaarlijke stoffen. Ook bied je andere hulpverleners ondersteuning bij AED reanimaties. Met teamwerk red jij mensen en dieren.  

Je werkt voor de kazerne in jouw woon- of werkplaats. Bij binnenkomende meldingen op jouw alarmontvanger geef je direct door of je binnen 5 minuten kunt uitrukken vanaf de kazerne. Wanneer jouw reguliere werk het toelaat, kun jij ervoor kiezen dit op de kazerne te doen, zodat je geen reistijd hebt bij een melding. Beschikbaar? Dan vertrek jij samen met de andere brandweervrijwilligers naar het incident!  

Brandweerwerk is levenswerk


Wanneer je interesse hebt in het werken als brandweervrijwilliger, loop je 12 weken op een vaste avond in de week stage op de kazerne. Hierdoor leer jij het werk en de andere vrijwilligers kennen. Samen oefen je het brandweerwerk. Ook word je door het team voorbereid op het selectieproces. Als je de stage en het selectieproces met plezier en succes hebt doorlopen, treed je in dienst en start jij met de opleiding tot brandweerprofessional (Manschap A).

De avondopleiding duurt twee jaar, waarbij je les krijgt op een doordeweekse avond en toe op een zaterdag. Is er een incident waarvoor jij succesvol een opleidingsmodule hebt afgerond? Dan mag jij mee uitrukken! De opleiding is dezelfde als die van de beroepsbrandweer. Het enige verschil is jouw beschikbaarheid; waar de beroepsbrandweer een dagdienst of 24 uursdienst heeft en continu op de kazerne paraat staat, word jij thuis of op je werk opgeroepen als jouw hulp nodig is.

Jij...

…hebt een goede fysieke conditie. Je kunt goed samenwerken en je bent stressbestendig. Ook kun je snel schakelen en improviseren. Je moet namelijk snel in actie kunnen komen zonder dat je van tevoren precies weet wat er aan de hand is. Dag én nacht. 

Verder:

 • Je bent bij indiensttreding minimaal 18 jaar oud;
 • Ook heb je een opleiding afgerond; van vmbo tot wo, het niveau is niet relevant.
 • Je woont of werkt dichtbij de kazerne, zodat jij binnen 5 minuten na alarmering kunt uitrukken;
 • Je bent zwemvaardig, je hebt geen hoogtevrees en je bent niet claustrofobisch;
 • Je beschikt over een goede lichamelijke conditie;
 • Het is een voordeel als je een rijbewijs B hebt, maar het is geen must;
 • Naast de uitrukken ben jij een avond in de week beschikbaar voor een oefenavond. Tijdens de opleiding ben je ook een avond en af en toe een zaterdag beschikbaar.

Wij...

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) is een overheidsorganisatie die namens de 13 gemeenten in de regio taken uitvoert op het gebied van rampenbestrijding, crisisbeheersing, risicobeheersing, brandweerzorg, ambulancezorg en geneeskundige hulpverlening. Alle 13 burgemeesters vormen samen het algemeen bestuur. De voorzitter van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is de burgemeester van Rotterdam, ing. Ahmed Aboutaleb.

Wij zijn lid van 010 Inclusief, het Rotterdamse Platform tegen arbeidsmarktdiscriminatie. Samen met andere Rotterdamse organisaties, maken wij ons sterk vóór gelijke kansen en tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Je team

Je gaat aan de slag in het grootste risicogebied van Nederland. Met de industrie, Maasvlakte, drukke binnenstad en het rustige platteland is werken in de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond ontzettend divers! 
Je werkt nauw en intensief samen met je andere brandweervrijwilligers en de collega’s van de beroepsbrandweer. Je werkt in ploegverband, waardoor je een hechte band met elkaar ontwikkelt. Samen zorgen jullie ervoor dat leed zoveel mogelijk beperkt wordt en levens gered worden.

Arbeidsvoorwaarden

 • De basisopleiding voor Brandweer professionals (Manschap A);
 • Een tijdelijke aanstelling voor de duur van 2 jaar. Het aantal uur dat je werkt is op basis van jouw beschikbaarheid.
 • Je ontvangt twee vaste jaarvergoedingen: één van € 287,- bruto en één van € 136,- netto.
 • Je ontvangt een vergoeding voor jouw inzet bij brandbestrijding en hulpverlening ter hoogte van € 24,43 per uur. Na afronding van de basisopleiding ligt dit bedrag op € 28,23 bruto per uur.
 • Ook ontvang je een vergoeding voor jouw aanwezigheid bij oefeningen en cursussen ter hoogte van € 13,06 bruto per uur. Na afronding van de basisopleiding ligt dit bedrag op € 15,01 bruto per uur;
 • Bij aanwezigheid van 5 uur of langer, heb je recht op de vergoeding langdurige aanwezigheid ter hoogte van € 16,27 bruto per uur. Na afronding van de basisopleiding ligt dit bedrag op € 18,80 bruto per uur.
 • Bij indiensttreding is de Verordening rechtspositie vrijwilligers bij de VRR 2010 en het Aanstellings- en bevorderingsbesluit vrijwillig personeel brandweer VRR 2015 van toepassing.

Sollicitatieproces


Lees verder over het selectietraject op Brandweerprofessional worden: dit moet je weten

Voor deze vacature geldt het volgende:

 • Voor deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern geworven. Interne kandidaten hebben bij gelijke geschiktheid voorrang.
 • Deze vacature staat open totdat wij de juiste kandidaten hebben gevonden.
 • Om bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond te kunnen werken, dien je in het bezit te zijn van een Verklaring omtrent gedrag (VOG). Deze zal aan het einde van het sollicitatieproces worden aangevraagd.
 • Wij werken zonder tussenkomst of hulp van werving- en selectiebureaus.
 • Na indiensttreding word je gevraagd de ambtseed af te leggen.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op!

 • Voor inhoudelijke vragen of vragen over de procedure kun je contact opnemen met team Recruitment via  recruitment@vr-rr.nl.

Vragen? Neem gerust contact op.

Veiligheidsregio_RR

Team recruitment

E-mail
recruitment@vr-rr.nl
Whatsapp
Stuur ons een WhatsApp!