Brandweerprofessional worden: dit moet je weten.


Je fysieke gezondheid, ademlucht, zwemvaardigheden, eventuele hoogtevrees of entevrees: het is voor je eigen veiligheid belangrijk dat je op verschillende aspecten goed wordt getest. Daarom komt er best wat kijken bij het selectieproces voor brandweerprofessional in opleiding. Waar word je precies op getest en hoe kun je je hier het beste op voorbereiden? Dat lees je op deze pagina.

Beroeps of vrijwillig?

Het is belangrijk dat je eerst een keuze maakt of je bij de beroepsbrandweer of vrijwillige brandweer wil werken. Bij de beroepsbrandweer werk je 24-uursdiensten en word je in principe niet voor incidenten opgeroepen buiten deze 24 uur. Als vrijwillig brandweerprofessional kun je iedere dag, op ieder moment, worden opgeroepen. Dan geldt: de auto gaat weg met de eerste 6 aanwezigen. Voor de vrijwillige brandweer is het daarom belangrijk dat je dichtbij een kazerne woont, zodat je binnen 5 minuten aanwezig kunt zijn. Ook voor vrijwillige inzet ontvang je een vergoeding.

Selectieproces voor beroepsbrandweer

Kies je voor beroepsbrandweer? Zo zal het selectieproces eruit zien:
2

Selectieproces voor vrijwillige brandweer

Kies je voor vrijwillige brandweer? Zo zal het selectieproces eruit zien:

12

Hoe bereid ik me voor?

Zodra je solliciteert op een opleidingsplek, start het selectieproces. Daarom is het belangrijk dat je, vóórdat je solliciteert, je op het traject hebt voorbereid. We nemen bijvoorbeeld een coopertest, zwemtest en andere brandweer gerelateerde testen af. Train vooraf zodat je jezelf van je beste kant kunt laten zien. Lees de functie-eisen in de vacaturetekst goed door en maak een realistische in schatting of je hieraan voldoet.

In deze animatie laten we je precies zien waarop je getest wordt:

Hoe meld ik me aan voor een opleidingsplek?

Je kunt je aanmelden door te solliciteren op de vacature tot beroepsbrandweer of brandweervrijwilliger. De vacature voor beroepsbrandweer staat een aantal maanden voor het opleidingsmoment open. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de Job Alert.

Voor brandweervrijwilliger hebben wij altijd een vacature open staan. Dit betekent niet dat je altijd direct aan de slag kunt. Voor sommige kazernes zijn wij hard op zoek naar nieuwe collega's, op andere zijn de aankomende opleidingsplekken al vervuld. In dat geval bekijken we of het voor ons beiden interessant is om je in de talentpool te bewaren voor de volgende opleidingsronde.

Op het sollicitatieformulier vragen wij al een aantal belangrijke aspecten uit, bijvoorbeeld of je hoogtevrees hebt of claustrofobisch bent. Wanneer je je aanmeldt voor de vrijwillige brandweer, kijken we bij welke kazerne je het dichtste bij woont en sturen we je sollicitatie door naar de coördinerend bevelvoerder van de desbetreffende kazerne. Vervolgens lopen zij de bovenstaande sollicitatieprocedure met je door.

Enthousiast geworden?

Bekijk hier alle openstaande vacatures!