Q&A werken bij ARR
Alle vragen op een rij
Voor de functie van ambulancechauffeur is minimaal een MBO niveau 3 opleiding vereist of een competentietoets waarin wordt aangegeven dat je beschikt over een MBO-3 en Nederlands op 2F niveau.
Nee, het is een vereiste voor de functie. Je dient al in het bezit te zijn van het C-rijbewijs op het moment dat je solliciteert. Het is niet mogelijk om het rijbewijs op kosten van ARR/VRR te behalen.
Jazeker! Binnen ARR kennen we verschillende functies die een ambulance besturen, namelijk:
- Een ambulancechauffeur die werkzaam is binnen de discipline hoogcomplexe ambulancezorg. Deze krijgt te maken met met spoedeisende casuïstiek. Om zo snel mogelijk de juiste hulp te kunnen verlenen mag de ambulancechauffeur (binnen geldende richtlijnen) rijden met een hogere snelheid dan voor het overige verkeer is toegestaan en de verkeerslichten mag negeren. Een ambulancechauffeur is opgeleid om met Optische en Geluidssignalen (OGS) te rijden en heeft de toestemming om dit in geval van spoedritten te doen.
- Een chauffeur laag- en middencomplexe ambulancezorg (L&MC). Voor de functie van chauffeur laag- en middencomplexe ambulancezorg geldt geen toestemming voor Optische en Geluidssignalen (OGS), maar blijft de hoofdtaak hetzelfde namelijk; veilig en zo comfortabel mogelijk voor de patiënt van A naar B komen in het verkeer.
- Een zorgambulancebegeleider (combi-functie) die de ambulance bestuurt.
Voor de functie van chauffeur laag- en middencomplexe ambulancezorg geldt geen toestemming voor Optische en Geluidssignalen (OGS), maar blijft de hoofdtaak hetzelfde namelijk; veilig en zo comfortabel mogelijk voor de patiënt van A naar B komen in het verkeer.
Zie deze pagina voor alle informatie over de operationele rollen.
Dat verschilt per functie en discipline. Echter is wel de minimale eis een afgeronde mbo niveau 4 verpleegkundige opleiding. Zie voor meer informatie de informatiepagina van al onze functies.
Dit wordt zorgdifferentiatie genoemd waarbij hoog complexe ambulancezorg spoedritten betreft in opdracht van de meldkamer. Hierbij dient de ambulance gezien de ernst van de melding binnen 15 minuten (A1) dan wel 30 minuten (A2) ter plaatse te zijn. Bij laagcomplexe ambulancezorg volstaat grotendeels het werken volgens routines en gaat het om zorg die minder gecompliceerd is. Bij middencomplexe ambulancezorg kan er ook sprake zijn van een meeromvattende, complexere zorgvraag. Laag- en middencomplexe zorg wordt altijd door een ambulanceteam geboden, een chauffeur samen met een verzorgende of een verpleegkundige. Het gaat nooit om spoedeisende ambulancezorg.
Er zijn diverse opleidingsroutes om een relevant diploma te behalen:
Optie 1: Via een specialistische ziekenhuisopleiding (dit is de meest aanbevolen route en duurt ca. 18 maanden).
A. Spoedeisende hulp (SEH) (sluit het allerbeste aan op de ambulanceopleiding)
- Intensive Care (IC) (sluit goed aan op de ambulanceopleiding)
C. Anesthesie (sluit redelijk aan op de ambulanceopleiding)
D. Cardio Care Unit (CCU) (hartbewakingsafdeling) (sluit redelijk aan op de ambulanceopleiding)
Daarna solliciteer je op de functie van ambulanceverpleegkundige en start je bij geschiktheid met de opleiding tot ambulanceverpleegkundige ( ca. 9 maanden)
Optie 2: Via de opleiding Bachelor Medisch Hulpverlener (BMH).
Deze bestaat uit een 4-jarige Hbo-opleiding inclusief stages + aansluitend ca. 2 jaar een traineeship bij een ambulancedienst.
De ervaring leert dat het niet altijd makkelijk is om stageplekken te vinden en een traineeship in te vullen.
Daarnaast is ervaring die je opdoet via een ziekenhuisopleiding vaak nog relevanter om je rugzak goed te vullen met kennis en vaardigheden.
Als BMH-er zul je nooit de werktitel ambulanceverpleegkundige dragen maar je doet wel hetzelfde werk. Je werktitel wordt na diplomering: Medisch Hulpverlener Ambulancezorg.
Optie 3: Eerst solliciteren en werken als Verpleegkundige midden complexe ambulancezorg en dan intern solliciteren op de opleidingsplek
Ambulanceverpleegkundige lange tranche (18 maanden).
Bij deze route moeten er eerst een vacature zijn voor VP MC (deze opleiding duurt ca. 3 maanden), daarna is het wachten tot er intern een vacature voor
de opleidingsplek ambulanceverpleegkundige lange tranche vrijkomt en je daarvoor geselecteerd wordt. Deze route is uiteindelijk altijd langer dan de route via het ziekenhuis, omdat je met een diploma als gespecialiseerd verpleegkundige direct de korte tranche opleiding tot ambulanceverpleegkundige kunt starten (ca. 9 maanden).
Als verpleegkundige ben je operationeel inzetbaar op een ambulance en verleen je acute zorg aan patiënten. Als verpleegkundig specialist is dit niet de kern van je werkzaamheden. Als Verpleegkundig specialist verbind je management en beleid met de collega’s op de ambulance en los je complexe medische en verpleegkundige vraagstukken op. Zie voor meer informatie over deze functies onze informatiepagina.
Voor de functies ambulanceverpleegkundige, verpleegkundige midden complexe ambulancezorg en verpleegkundige laag complexe ambulancezorg is het een vereiste dat je BIG geregistreerd bent. Je mag alleen een beschermde beroepstitel voeren en de bij het beroep horende voorbehouden handelingen zelfstandig uitvoeren, wanneer je in het BIG-register staat. Zie voor meer informatie de pagina van het BIG register. https://www.bigregister.nl/over-het-big-register.
De ARR is onderdeel van de VRR net als organisatieonderdelen Risico & Crisibeheersing en Brandweer Rotterdam-Rijnmond. Zie voor meer informatie onze pagina over onze organisatie.
Na het succesvol doorlopen van een sollicitatieprocedure kom je dus in dienst van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR).
Wij bewaren helaas geen open sollicitaties of gegevens van kandidaten in onze portefeuille. We ontvangen je sollicitatie graag als we een voor jou relevante vacature beschikbaar hebben. Om op de hoogte te blijven van het vacatureaanbod kun je je inschrijven voor de jobalert. Je ontvangt dan regelmatig per mail een update van ons vacatureaanbod.
Team recruitment:
Telefoon: 088 877 9000
E-mail: recruitment@vr-rr.nl
Whatsapp: 0888779225