Zoeken

Leer- Arbeidsplaats Crisisbeheersing


Studenten van de Haagse Hogeschool opgelet! De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) biedt per september 2024 een Leer Arbeids Plaats (LAP) aan bij de afdeling Crisisbeheersing.


Jouw werk

Als LAP-er kom jij dus de afdeling Crisisbeheersing versterken met ‘Bevolkingszorg’ en de ‘Herziening Rampbestrijdingsplan Seveso inrichtingen’ als hoofddossiers. Wat houdt dat in? Ook de gemeenten komen in actie bij incidenten en crises, dit noemen we Bevolkingszorg. Bevolkingszorg zorgt bijvoorbeeld voor opvang als getroffenen dit niet zelf kunnen organiseren. Dat de omgeving veilig is, denk aan herstellen van schade aan gebouw of milieu. En dat er voor de getroffen gemeente(n) een plan ligt van wat er allemaal moet gebeuren als de hulpdiensten klaar zijn. Het Programma Versterking en doorontwikkeling Bevolkingszorg beoogt alle activiteiten te bundelen die toewerken naar het realiseren van een hoogwaardige en toekomstbestendige gemeentelijke crisisorganisatie in onze regio, om zo een betere zorg aan en met de inwoners te kunnen leveren. Hierbij werken de gemeenten binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond op regionaal niveau samen waar het kan, en wordt op lokaal niveau versterkt waar het moet. De afdeling Crisisbeheersing ondersteunt de gemeenten hierbij.

Wil jij werkervaring op doen in een organisatie die samenwerkt aan zorg en veiligheid in Rotterdam-Rijnmond? Dan gaan wij graag met je in gesprek!

Daarnaast draag je in de rol van projectsecretaris bij aan het project ‘Herziening en actualisatie generiek rampbestrijdingsplan Seveso-inrichtingen’. Doel van dit project is om de kwaliteit van de bestrijding van grote incidenten bij bedrijven met gevaarlijke stoffen, onder andere op de Maasvlakte, verder te verhogen. In het plan leggen we vast wat de bijzonderheden zijn bij rampscenario’s bij Seveso-inrichtingen, hoog-risicobedrijven en wat dit betekent voor de operationele en bestuurlijke crisisaanpak. Je ondersteunt de (plv.) projectleider bij de organisatie van het project. En natuurlijk mag je ook inhoudelijk meedenken en -werken. Je leert wat er komt kijken bij het leiden van een multidisciplinair project, je leert bondig en duidelijk schrijven én je vergaart kennis over de werkwijzen van hulpdiensten en bestuurlijke crisisteams.

Je wordt in jouw werkzaamheden voor Bevolkingszorg begeleid door Ilse Mollet, programmamanager Versterking en doorontwikkeling Bevolkingszorg en Petra Claus, projectleider Herziening en actualisatie generiek rampbestrijdingsplan Seveso-inrichtingen. Welke werkzaamheden pak jij op? Denk aan de rol van secretaris, het voorbereiden en notuleren van overleggen en werksessies, het ondersteunen van de programmamanager/ projectleider en het onderzoeken en actualiseren van verschillende crisisbeheersingsprocessen. Ons doel is om jou te laten ontwikkelen en jouw groei te stimuleren. Met elkaar kunnen we dit vorm geven. Door daarnaast af en toe een dienst of dag mee te lopen met collega’s uit andere organisatieonderdelen bij de Brandweer, Ambulance of Meldkamer Rotterdam, leer je de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond beter kennen en ontdek jij wat past bij jou en je toekomstplannen.

Jij...

... bent analytisch en ziet daardoor snel verbanden en hebt overzicht. Netwerken vind je leuk; je legt gemakkelijk contact met collega’s en samenwerkingspartners. Moet er iets op papier uitgewerkt of een presentatie gemaakt worden? Jij pakt dit met plezier op! En natuurlijk vinden wij het fijn als jij het initiatief neemt om jouw ideeën met ons te delen en acties op te pakken.

Wij...

Veiligheid is niet vanzelfsprekend. Dat geldt zeker niet voor inwoners van het Rijnmondgebied. Hier wonen meer dan 1,3 miljoen mensen en zijn de Rotterdamse haven en industrie nooit ver weg. Juist in deze drukke, complexe omgeving waar zoveel mensen wonen, werken en recreëren is het belangrijker dan ooit te zorgen dat het veilig is en blijft.

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) is een overheidsorganisatie die namens de 13 gemeenten in de regio taken uitvoert op het gebied van rampenbestrijding, crisisbeheersing, risicobeheersing, brandweerzorg, ambulancezorg en geneeskundige hulpverlening. Alle 13 burgemeesters vormen samen het algemeen bestuur. De voorzitter van de VRR is burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb.

Onze collega’s van de meldkamer, ambulance, brandweer en medische hulpdiensten staan 24 uur per dag, 365 dagen per jaar paraat om hulp te verlenen en crisis te bestrijden.

Wij zijn lid van 010 Inclusief, het Rotterdamse Platform tegen arbeidsmarktdiscriminatie. Samen met andere Rotterdamse organisaties, maken wij ons sterk vóór gelijke kansen en tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Je team

Als LAP-er kom je te werken binnen de afdeling Crisisbeheersing (CB) die momenteel bestaat uit 22 medewerkers. Je collega’s vervullen functies als beleidsadviseur, beleidsmedewerker, functioneel beheerder en/of als piketfunctionaris. CB is een energieke en dynamische afdeling waar geen werkdag hetzelfde is. Wat jouw werkzaamheden betreft, werk je daarnaast met de verschillende adviseurs Crisisbeheersing of Openbare Orde & Veiligheid vanuit de gemeenten.

Arbeidsvoorwaarden

  • Een stagevergoeding waarbij je ingeschaald wordt in schaal 1 en een salaris van € 1.897 per maand ontvangt. Dit is gebaseerd op 36 uur per week.
  • Je krijgt een contract voor 32 uur per week, voor de duur van 9 maanden, met ingang va begin september.
  • Wij werken hybride. Thuiswerken en werktijden stem je af met je begeleider en leidinggevende.
  • De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAR UWO Veiligheidsregio’s. zoals die luidde op 2 januari 2023.

Sollicitatieproces

Voor deze vacature geldt het volgende:

  • Je kunt met een cv en brief solliciteren via deze link: Solliciteren op Leer- Arbeidsplaats Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (yellowyard.nl)
  • Deze vacature staat open t/m 24 mei 2024. Je krijgt uiterlijk dinsdag 28 mei 2024 te horen of je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Gesprekken vinden plaats op 3 juni 2024 en zullen fysiek zijn.
  • Om bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond te kunnen werken, dien je in het bezit te zijn van een Verklaring omtrent gedrag (VOG). Deze zal aan het einde van het sollicitatieproces worden aangevraagd.
  • Na indiensttreding word je gevraagd de ambtseed af te leggen.
  • Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond staat voor transparante en eerlijke werving en selectieprocedures en volgt de Sollicitatiecode NVP. Deze gedragscode kun je hier vinden.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op!

  • Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen door te bellen of te mailen met Ilse Mollet (programmamanager) 06-51438521, ilse.mollet@vr-rr.nl of Petra Claus (projectleider) 06-18703625, petra.claus@vr-rr.nl.

Vragen? Neem gerust contact op.

Veiligheidsregio_RR

Team recruitment

E-mail
recruitment@vr-rr.nl
Whatsapp
Stuur ons een WhatsApp!