Van trainee in lockdown naar beleidsmedewerker Risico -en Crisisbeheersing: Olivier Middelkoop


“Ik wilde na mijn studie in het veiligheidsdomein aan de slag, dan zit je bij de VRR natuurlijk op de juiste plek.”

Van trainee in lockdown naar beleidsmedewerker R&C

Olivier Middeldorp startte als trainee op de afdeling Ruimtelijke Veiligheid bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Door de corona-lockdowns verliep het traject iets anders dan gepland. Voor Olivier júist reden om bij de VRR te blijven en meer te zien en te leren. “Ik wilde na mijn studie in het veiligheidsdomein aan de slag, dan zit je bij de VRR natuurlijk op de juiste plek.”

Olivier startte als trainee met een mooie opdracht. Hij mocht het team Ruimtelijke Veiligheid omzetten naar een nieuw op te zetten afdeling Veilige Leefomgeving, kortweg VLO.”Een week nadat ik begonnen was, ging Nederland in lockdown en werkte ik 1,5 jaar vanuit huis. We zijn een crisisorganisatie en door deze crisis waren alle handen nodig. Daardoor verliep een deel van het traineeship anders. Begeleiders van trainees kregen andere prioriteiten en ook wij werden ingevlogen om hand- en spandiensten te verrichten. De waan van de dag overheerste.”

Intern doorschuiven

Ondanks de lockdown ging ook het werk van Olivier door en zette hij de nieuwe afdeling op. Zijn opdracht was afgerond en hij was klaar voor een vervolgstap. “Door de lockdowns heb ik minder van de organisatie gezien dan ik zou willen. Ik twijfelde eerlijk gezegd: wil ik blijven? De VRR is een dynamische organisatie waar veel gebeurt. Daardoor wist ik dat ik op de juiste plek zat om meer ervaring binnen het veiligheidsdomein op te doen. En gelukkig kon ik intern doorschuiven.”

Sinds oktober 2022 werkt Olivier op de afdeling Crisisbeheersing als beleidsmedewerker aan het evalueren van GRIP-incidenten. GRIP staat voor gecoördineerde regionale incidentenbestrijdingsprocedure; een procedure die in gang wordt gezet bij een ramp of crisis en waar verschillende organisaties nauw samenwerken: de VRR, gemeente, havenbedrijf, politie et cetera. Aan Olivier de taak om de afstemming tussen al deze hulpdiensten te evalueren om van daaruit te kunnen verbeteren.

020-BeeldbankHRportretenmirg-MeginZondervan

“Dat betekent veel overleggen en afstemmen met mensen met verschillende functies uit diverse organisaties. Dat gaat enerzijds over oefeningen en anderzijds over werkelijke incidenten. Wat ging goed en wat kan beter? Ligt het aan de oefening of aan het beleid? Aan mij om al die meningen en inzichten te vertalen naar verbeterslagen. Dit verwerken wij vervolgens in vaste werkafspraken en beleid.”

Er zit energie in

“Veiligheid is een van belangrijkste basisprincipes voor een gemeenschap”, zegt Olivier. “Ook met mijn werk draag ik daar aan bij. Het mooie is dat je dankzij de open werksfeer de ruimte krijgt eens te kijken bij afdelingen die weer op een ander vlak bijdragen: collega’s van de inspectie of een dienst meedraaien bij de brandweer. Het kan hier allemaal. Voor een overheidsinstantie zijn we best een bijzondere organisatie. Een organisatie die gezien onze hulpverlenende aard altijd aan staat. Er zit veel energie in de organisatie, dat voel je!”