‘Je ‘gooit’ niet zomaar iets naar buiten, maar er is interactie’
Hyves, buzzfeed; al vanaf jonge leeftijd hebben social media geen geheimen meer voor Joanna Mersel. “Vanuit die interesse koos ik voor de studie Communicatie. En toen ik na mijn afstuderen als trainee op de afdeling communicatie bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond mijn voorkeur voor een focusgebied mocht uitspreken, wist ik zeker dat dit social media moest worden.”
Na haar studie Communicatie en een master Media, Maatschappij en Cultuur aan de Erasmus Universiteit stuitte Joanna tijdens de coronapandemie op de vacature voor trainee op de afdeling communicatie bij de VRR. Hier kon ze haar kennis over online gedrag en communicatie mooi in de praktijk brengen. “Samen met twee anderen mocht ik starten. Het traineeship was breed opgezet, zodat we als allrounders zouden worden opgeleid. Wel mocht ieder van ons een specialiteit kiezen. Die keuze was snel gemaakt: social media natuurlijk! Social media faciliteren een bijzondere manier van online communiceren en dat spreekt me aan. Je ‘gooit’ niet zomaar iets naar buiten, maar er is interactie waardoor je online bouwt aan een relatie met de volgers.”
Piketfunctie
De inzet en het gebruik van social media bij de VRR heeft sinds de komst van de trainees grote sprongen gemaakt. Het team ontwikkelde een contentstrategie, stelde een contentkalender op en maakt regelmatig analyses en scans, waardoor social media structureel ingebed zijn binnen de afdeling communicatie en de hele VRR. “Inmiddels ben ik 'trainee-af' en beheer ik als contentspecialist vier websites, Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Bij mijn werk hoort ook een piketfunctie. Dat betekent dat je 24 uur lang oproepbaar bent als een incident zich voordoet. Vanuit mijn rol als contentspecialist scan ik wat social media zeggen over het incident. Vervolgens licht ik de woordvoerder in en in overleg zet ik berichten online. Bijvoorbeeld om op te roepen om ramen te sluiten of om ergens níet naar toe te gaan.” De nieuwsscans zijn waardevol en worden daarom sinds enige tijd wekelijks, dus los van een incident, gemaakt. “Die scans geven ons goed zicht op wat er speelt rond bepaalde thema’s en hoe wij daar eventueel op kunnen aanhaken met content. Dat kan een geschreven artikel zijn, een video, campagne of een onderwerp dat een collega van de woordvoering oppakt.”
Super belangrijke informatie
Communicatie bij de VRR gaat veel verder dan informeren over incidenten. “Veel mensen hebben nog niet zo’n duidelijk beeld wat een veiligheidsregio nu eigenlijk precies doet. Gaat het over veiligheid dan denkt de meerderheid al snel aan de politie. Of aan de brandweer, maar die hulpverlening linken ze vaak weer niet aan de veiligheidsregio. Omdat ik diverse kanalen beheer, draag ik met mijn werk bij aan het zichtbaarder maken van de organisatie. We communiceren wie we zijn, wát we doen, dat er protocollen klaar liggen, wat mensen zelf kunnen doen, met wie we samenwerken en dat we vooral véél doen om het voor inwoners van de regio veilig te houden. Alles bij elkaar super belangrijke informatie die ik samen met mijn collega’s mag delen via verschillende kanalen en middelen.”
Datagedreven werken
Wat Joanna betreft valt er nog genoeg te leren van haar collega’s binnen het team en de organisatie. “Er zit veel passie in het team. Je kan alles zeggen en met elke vraag bij je collega’s terecht. Bij andere afdelingen trouwens ook; overal waar je komt, word je met open armen ontvangen en goed geholpen. Waar ik me persoonlijk nog verder in wil verdiepen is datagedreven werken, de iets minder glamourachtige kant van het werk als contentspecialist. Een mooie video maken is natuurlijk ontzettend leuk, maar als het niet aanslaat waar ligt dat dan aan? Aan de boodschap, het kanaal, de timing, het middel? Meten is weten en dat zorgt ervoor dat ik als contentspecialist nog beter mijn werk kan doen. Bij de VRR krijg je gelukkig die ruimte om je verder te ontwikkelen. Binnenkort dus maar eens op zoek naar een opleiding datagedreven werken”, besluit Joanna lachend.