Marion de Heer


“De hele organisatie ademt maatschappelijke betrokkenheid uit; het stroomt door de aderen.”

Marion de Heer: ‘Geen woorden maar daden!’

Van kantoorartikelen, werkkleding en inhuur van personeel tot aan medische apparatuur. Alles waar een factuur tegenover staat, daar is Marion de Heer of een van haar inkoop-collega’s bij betrokken. Als senior inkoopadviseur heeft zij al diverse aanbestedingstrajecten in goede banen geleid om te voldoen aan de Aanbestedingswet 2012.

Marion maakte jaren terug kennis met de veiligheidsregio’s. Zij werkte voor het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid, destijds het Instituut Fysieke Veiligheid. Na een uitstapje bij Rijksoverheid merkte ze dat ze dichter bij het vuur wilde zitten; zien waarvoor je het doet. Ze zag de vacature voor inkoopadviseur bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en wist wat haar te doen stond.

Lekkere binnenkomer

Marion startte in 2020 in coronatijd. “Ik had goede online gesprekken en de dag nadat ik het arbeidsvoorwaardengesprek had, bleek ik zwanger te zijn. Lekkere binnenkomer! Maar dat werd heel goed opgepakt. Het was totaal geen issue en eigenlijk is die flexibiliteit ook tekenend voor organisatie weet ik nu. Net na mijn zwangerschap en nu nog steeds als jonge moeder krijg ik de ruimte mijn werk zo te regelen, dat het past. Heel prettig werkt dat.”

We gaan voor elkaar door het vuur

“De hele organisatie ademt maatschappelijke betrokkenheid uit; het stroomt door de aderen. Dat geldt ook voor onze afdeling. We blussen brandjes doordat er best regelmatig ad-hoc zaken op ons pad komen: ‘we hebben dit nú nodig’. Dan regelen we dat met elkaar op zo’n manier dat het nog steeds rechtmatig is, want daar staan wij voor. We gaan voor elkaar door het vuur voor kleine en grote dingen. Kan een collega niet autorijden door een blessure, dan springt iemand anders in de auto. Is er iets met mijn kind, dan wordt mijn werk overgenomen; soms zelfs al voordat ik het heb gevraagd. Zo hecht en goed op elkaar ingespeeld zijn we.”

018-HR-kantoor

Niet op je mondje gevallen zijn

Bij aanbestedingen vormt Marion als senior inkoopadviseur samen met diverse specialisten in de organisatie het projectteam. “Ik heb kennis van Europese aanbestedingen, maar geen verstand van bijvoorbeeld medische apparatuur voor reanimatie of intubatie. Je hebt elkaar écht nodig om het beste product aan te schaffen. Dus werk ik onder andere samen met inhoudsdeskundigen van de brandweer of ambulance. Het gaat soms letterlijk om mensenlevens dus je wilt heel zorgvuldig de beste apparatuur aanschaffen. Indirect levert mijn werk zo een bijdrage aan het welzijn en de veiligheid van burgers binnen onze regio. Dat maakt me enorm trots. Tegelijk sta je soms voor de nodige uitdagingen. Dat betekent dat je niet op je mondje gevallen moet zijn en een sterk moreel kompas moet hebben. Soms hebben collega’s - met de beste intenties - zelf al een aankoop in gang gezet. Dan krijg je de vraag of je nog even een contract wilt opstellen. Niet dus. Het is niet volgens de Aanbestedingswet gegaan en dat betekent terugdraaien en opnieuw beginnen. Gelukkig gebeurt dit zelden hoor!”

Geen woorden maar daden!

Naast dat Marion gewend is met multidisciplinaire teams te werken, vindt ze het ook belangrijk zelf te zien waarvoor ze het doet. Dus gaat ze soms mee met de collega’s vanuit het werkveld; op de de ambulance of met collega’s van de brandweer. “Ik zou het werk zelf niet kunnen doen. Je stapt toch vaak in iemands leven op een moeilijk moment. Knap hoe zij hiermee omgaan. Dat besef raakte mij het meeste. Dat je als kantoormedewerker een dienst mag meerijden, zegt iets over de kansen die je bij de veiligheidsregio krijgt. Het is wat mij betreft een privilege om hier te mogen werken: zo belangrijk voor de maatschappij. En Rotterdam is natuurlijk super gave stad om in te mogen werken. Geen woorden maar daden, dat geldt ook voor ons!”