Traineeship omgevingsveiligheid


Ben jij klaar voor een grote eerste stap in jouw loopbaan? Stel je eens voor: jij hebt je opleiding recent afgerond en start in september 2024 direct met een tof traineeprogramma bij een veiligheidsregio. Een organisatie waar veiligheid centraal staat.

Jij maakt het verschil en levert een belangrijke maatschappelijke bijdrage. Jij zorgt voor de veiligheid van inwoners. Jij denkt om het milieu en beperkt de risico’s van gevaarlijke stoffen. Jij bent dé specialist in industriële of ruimtelijke veiligheid van de toekomst. Klinkt als muziek in de oren? Meld je nu aan voor het unieke tweejarige traineeship omgevingsveiligheid!


Jouw werk

Je wordt ondergedompeld in de wereld van een veiligheidsregio. Het traineeship omgevingsveiligheid is een echte ‘all in ervaring’ en richt zich zowel op ruimtelijke als industriële veiligheid. Hierbij gaat het onder andere over advisering, vergunningverlening en toezicht.

Tijdens het tweejarige traineeship ga je voor ongeveer de helft van je tijd aan de slag met de inhoud. Het andere deel van je tijd werk je actief samen met de andere trainees aan je persoonlijke ontwikkeling en het opbouwen van een netwerk. Je volgt lessen aan het kennisinstituut van de veiligheidsregio’s: het NIPV.

Als trainee omgevingsveiligheid ben jij dé specialist in industriële of ruimtelijke veiligheid van de toekomst.

Je doet een hoop kennis op tijdens het traineeship en brengt dit direct in de praktijk. Je gaat aan de slag met het adviseren over (brand)veiligheid en vergunningen voor bedrijven die met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken.

Ook de ontwikkelingen van woonwijken die klimaatneutraal gebouwd worden of controles op de naleving van de (brand)veiligheidsregels bij bedrijven vallen binnen jouw takenpakket. Je stimuleert ondernemers tot het nemen van maatregelen die direct bijdragen aan de veiligheid van de omgeving. Ook geef je advies aan collega’s die incidenten bestrijden. Je draagt actief bij aan de informatievoorziening voor veilig repressief optreden.

Alleen praten is niet altijd genoeg. Het controleren van het nakomen van afspraken hoort ook bij jouw werk, net als handhaven als de situatie hierom vraagt. Een baan die nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Jij draagt bij aan een duurzame en veilige samenleving.

Jij...

Gaat jouw hart sneller kloppen bij termen als crisismanagement, ruimtelijke ordening, (fysieke) veiligheid, procesindustrie en chemie? Dat is een goed teken! Het traineeship is geschikt voor jong talent dat zich wil ontwikkelen in het vakgebied van omgevingsveiligheid. Naast je enthousiasme en nieuwsgierigheid breng je mee:

 • Een afgeronde (technische) HBO of WO studie met bij voorkeur geen of weinig werkervaring;
 • Maatschappelijke betrokkenheid;
 • Een goede beheersing van de Nederlandse taal​;
 • Daadkracht, overtuigingskracht, omgevingsbewustzijn en een goed communicatief vermogen;
 • Interesse om bij een organisatie te werken waar hulpverlening in het DNA zit.

Wij...

Veiligheid is niet vanzelfsprekend. Dat geldt zeker niet voor inwoners van het Rijnmondgebied. Hier wonen meer dan 1,3 miljoen mensen en zijn de Rotterdamse haven en industrie nooit ver weg. Juist in deze drukke, complexe omgeving waar zoveel mensen wonen, werken en recreëren is het belangrijker dan ooit te zorgen dat het veilig is en blijft.

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) is een overheidsorganisatie die namens de 13 gemeenten in de regio taken uitvoert op het gebied van rampenbestrijding, crisisbeheersing, risicobeheersing, brandweerzorg, ambulancezorg en geneeskundige hulpverlening. Alle 13 burgemeesters vormen samen het algemeen bestuur. De voorzitter van de VRR is burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb.

Onze collega’s van de meldkamer, ambulance, brandweer en medische hulpdiensten staan 24 uur per dag, 365 dagen per jaar paraat om hulp te verlenen en crisis te bestrijden.

Wij zijn lid van 010 Inclusief, het Rotterdamse Platform tegen arbeidsmarktdiscriminatie. Samen met andere Rotterdamse organisaties, maken wij ons sterk vóór gelijke kansen en tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Je team

Het programma

Het tweejarige traineeship start in september 2024 en is opgedeeld in vier perioden van een half jaar. Voorafgaand word je in overleg ingedeeld bij één van de deelnemende veiligheidsregio’s.

De deelnemende veiligheidsregio’s zijn: Amsterdam-Amstelland, Brabant-Noord, IJsselland, Midden- en West-Brabant, Noord-Holland Noord, Rotterdam-Rijnmond, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland Zuid en Zuid-Limburg. Je hebt gedurende het traineeship intensief contact met de trainees uit de andere regio’s.

In het eerste jaar maak je kennis met de verschillende afdelingen binnen een veiligheidsregio en leggen we een inhoudelijke brede basis van kennis over brandveiligheid en omgevingsveiligheid. Ook ga je vanaf het begin aan de slag met inhoudelijke taken op je werkplek. Er is veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Tussen het eerste en tweede jaar maak je een keuze voor verdieping in één richting: ruimtelijke veiligheid of industriële veiligheid. Aan het eind van het traineeship ligt een loopbaan als specialist binnen een veiligheidsregio binnen handbereik!

Arbeidsvoorwaarden

Het worden twee hele leerzame, leuke en waardevolle jaren! Met natuurlijk goede arbeidsvoorwaarden. Wij bieden jou:

 • Een uniek opleidingsprogramma wat jou waardevol maakt op de arbeidsmarkt met de intentie op een vaste baan na afronding;
 • Een maatschappelijk relevante functie;
 • Flinke ontwikkeling in vaardigheden, kennis en persoonlijke ontwikkeling;
 • Het opbouwen van een netwerk binnen de veiligheidsregio en haar partners;
 • Een dynamische werk- en leeromgeving in de wereld van veiligheid;
 • Intensieve samenwerking met andere trainees uit het hele land.

Natuurlijk hebben we ook goede arbeidsvoorwaarden:

 • Een contract van 2 jaar voor 32-36 uur bij een van de deelnemende veiligheidsregio’s.
 • Een mooi salaris tussen de € 3.049,- en € 3.492,- bruto op basis van een 36-urige werkweek. Inschaling is afhankelijk van de opleiding en ervaring die je meebrengt
 • Aanvullend op je salaris ontvang je een Individueel Keuze Budget (IKB) van 18,63% van je bruto jaarsalaris. Je beheert dit budget zelf en je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dit (of een deel hiervan) te laten uitbetalen of er extra vakantie-uren van te kopen.

Na het afronden van het traineeship is er in veel veiligheidsregio’s ruimte om naast je reguliere baan een piketfunctie te vervullen. Je wordt dan actief ingezet als bijvoorbeeld officier van dienst, informatiemanager of adviseur gevaarlijke stoffen.

Sollicitatieproces

Info sollicitatieproces
Zie voor meer informatie over het sollicitatieproces:https://www.brandweer.nl/onderwerpen/traineeship-omgevingsveiligheid/

Solliciteren via brandweer.nl
Je kunt solliciteren via brandweer.nl. De aanmeldlink https://www.brandweer.nl/onderwerpen/traineeship-omgevingsveiligheid/#formulier

Meer weten?

Zie voor meer informatie https://www.brandweer.nl/onderwerpen/traineeship-omgevingsveiligheid/
Voor vragen kun je contact opnemen met de projectcoördinator via traineeshipov@vr-rr.nl


Vragen? Neem gerust contact op.

Veiligheidsregio_RR

Team recruitment

E-mail
recruitment@vr-rr.nl
Whatsapp
Stuur ons een WhatsApp!