Zoeken

Over de functie ambulanceverpleegkundige/medisch hulpverlener ambulancezorg


Als ambulanceverpleegkundige (of medisch hulpverlener ambulancezorg) ben je als eerste verantwoordelijk voor fysieke hulpverlening aan de patiënt in en om de ambulance. De werkzaamheden van een ambulanceverpleegkundige mag je ook uitvoeren als je medisch hulpverlener ambulancezorg bent, maar omdat je voor deze functie een andere instroomroute hebt, heet dit anders. De functietitel ambulanceverpleegkundige is namelijk een beschermde titel.

In samenwerking met de ambulancechauffeur verleen je op afroep spoedeisende hulp aan patiënten, waarbij de ambulanceverpleegkundige primair verantwoordelijk is voor het verlenen van zorg aan patiënten. Zo bespreek je tijdens de rit, op basis van informatie van de meldkamer ambulancezorg, met de ambulancechauffeur het actieplan bij aankomst. Ter plekke maak je een inschatting van de ernst van de situatie en roep je waar nodig hulp in van collega’s of specialisten. Indien nodig coördineer je de medische hulpverlening bij de meer complexe ongevallen. Zo stuur je tijdens een hulpverlening bijvoorbeeld ketenpartners als Brandweer of Politie aan. Vervolgens beslis jij of de patiënt naar het ziekenhuis vervoerd moet worden. Indien de patiënt vervoerd wordt, bewaak en stabiliseer je gedurende de rit de vitale functies van de patiënt gedurende de rit. Hierdoor maak jij zelfstandig alle noodzakelijke beslissingen zoals het toedienen van medicatie, beademen en defibrilleren. Eenmaal aangekomen bij het ziekenhuis, zorg jij  voor de overdracht en maak je een kort verslag van het verloop van de rit inclusief een verantwoording van de door jou gemaakte keuzes.

0b6490e3-2b67-4875-a181-8e0d08cf4af9

Wat moet je kunnen als ambulanceverpleegkundige?

In dit veelzijdige beroep krijg je mogelijk te maken met stressvolle situaties. Het is belangrijk dat jij ook dan de rust bewaart, de juiste beslissingen neemt en je inleeft in de patiënt en betrokkenen. Daarnaast moet je goed kunnen samenwerken, want je werkt altijd samen met een ambulancechauffeur. Samen vormen jullie een hecht en sterk team. Daarom is het belangrijk dat je als ambulanceverpleegkundige beschikt over goede communicatieve vaardigheden, een resultaat- en patiëntgerichte werkhouding en  empathisch vermogen.
Daarnaast kent dit beroep onregelmatige diensten (dag, avond en nacht, 7 dagen per week), wat betekent dat je hierin flexibel moet kunnen zijn.

Hoe word je ambulanceverpleegkundige?

Wanneer je al beschikt over een diploma ambulanceverpleegkundige of medisch hulpverlener ambulancezorg (inclusief afgerond traineeship), kun je na het succesvol doorlopen van de sollicitatieprocedure en een kort inwerktraject direct bij ons aan de slag.

Indien je nog geen gediplomeerd ambulanceverpleegkundige bent, start je (na indiensttreding bij ons) met de opleiding ambulanceverpleegkundige korte tranche of lange tranche. De opleidings- en reiskosten hiervoor worden volledig door ons als werkgever vergoed.

Korte trance opleiding
Indien je al beschikt over een gespecialiseerd verpleegkundige diploma spoedeisende hulp (SEH) of Intensive Care (IC) of Cardiac Care Unit (CCU) of Anesthesieverpleegkundige, kom je in aanmerking voor de korte tranche opleiding. Deze opleiding duurt circa 9 maanden. Het theoretische gedeelte van de opleiding  wordt verzorgd door de academie voor ambulancezorg.   De informatie  hierover vind je op de website van de academie. Het praktijkgedeelte van de opleiding bestaat uit het meewerken met een ervaren ambulanceteam tijdens wisselende ambulancediensten.

Lange trance opleiding
Indien je nog geen specialistisch verpleegkundig diploma hebt, maar wel heel graag ambulanceverpleegkundige wil worden, dan kan dit via de lange tranche opleiding ambulanceverpleegkundige. Om in te kunnen stromen in deze opleiding, heb je een afgeronde MBO of HBO opleiding verpleegkundige aangevuld met minimaal twee jaar werkervaring op een complexe ziekenhuisafdeling nodig, om in aanmerking te komen voor deze opleidingsvariant.

Dan stomen wij je samen met de academie voor ambulancezorg klaar om te starten als ambulanceverpleegkundige. Deze opleiding duurt ongeveer 18 maanden. Het theoretische gedeelte van de opleiding wordt verzorgd door de Academie voor Ambulancezorg. De informatie hierover vind je op de website van de academie.

Alle eisen:

 • BIG geregistreerd hbo of mbo verpleegkundige;
 • Tenminste twee jaar werkervaring als gediplomeerd verpleegkundige (bij voorkeur binnen de acute zorg);
 • Een CZO-gecertificeerd diploma IC, CCU, SEH of anesthesiemedewerker (voor de korte tranche opleiding);
 • Een goede lichamelijke conditie in verband met de fysieke belasting zoals (zwaar) tillen;
 • Goede communicatieve vaardigheden en zorgvuldigheid;
 • Je bent een teamplayer met een tactvolle, accurate, stressbestendige en hulpverlenende instelling.
 • Je bent in het bezit van rijbewijs B.

Wat bieden we?

 • De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Ambulancezorg.
 • Op basis van kennis- en ervaring word je tijdens de opleiding ingeschaald in de aanloopschaal 55: van €3.115 tot €4.391 bruto per maand. Direct na diplomering word je ingeschaald in salarisschaal 60 met een salaris van minimaal €3.389 en maximaal €4.964.
 • Tijdens opleiding werk je minimaal 32 uur per week en maximaal 36 uur per week. Na diplomering betreft het een contract van minimaal 24 uur per week en maximaal 36 uur per week.
 • Voor een goede werk-privé balans zijn maatwerkverzoeken in het rooster mogelijk.
 • Je ontvangt 8,33% vakantietoeslag en 8,33% eindejaarsuitkering.
 • Je hebt 172 verlofuren en 35 PLB uren per jaar bij een dienstverband van 36 uur per week.
 • Je krijgt een jaarlijkse werkgeversbijdrage voor je zorgverzekering.
 • Vitaliteit en gezondheid vinden wij belangrijk, daarom bieden we een fietsregeling en een fitnessregeling van maximaal € 20,- netto per maand. Ook is er vers fruit op de opkomstlocaties.
 • Wij hanteren een gunstige pensioenregeling bij het ABP. Wij betalen twee derde van jouw pensioenpremie.
 • Er is ruimte genoeg voor jouw persoonlijke ontwikkeling en groei! Ook na je opleiding kun je gebruik maken van een persoonlijk opleidingsbudget. Daarnaast zijn er interne doorgroeimogelijkheden bijvoorbeeld om naast je functie als ambulanceverpleegkundige je te specialiseren in andere vakgebieden zoals praktijkopleider, docent, instructeur of rapid responder.

Interesse?

Wil jij patiënten met een veelal spoedeisende zorgvraag voorzien van zorg en kun jij de juiste inschatting maken bij een incident om de beste zorg te kunnen bieden aan patiënten? Ofwel is deze baan jou op het lijf geschreven? Check dan snel onze actuele vacatures en solliciteer snel!

Wij hebben in onze regio altijd plaats voor ambulanceverpleegkundigen (gediplomeerd; óf in het bezit van de specialisatie IC, SEH, CCU of anesthesie en bereid om de opleiding tot ambulanceverpleegkundige bij ons te volgen). Of medisch hulpverleners (gediplomeerd, inclusief afgerond traineeship).

Staat de functie van ambulanceverpleegkundige lange tranche er niet tussen? Dan zijn hier bij ARR momenteel geen mogelijkheden voor. Wil je graag weten wanneer deze opleidingsvacature online komt? Maak dan een job alert aan. Zo zorgen wij ervoor dat je geen enkele vacature mist.

Vragen?

Kijk voor de meest gestelde vragen op onze FAQ pagina of neem contact op met onze chatbot Sam. Is je vraag nog steeds niet beantwoord? Neem dan contact op met het recruitmentteam van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.