Nieuwe ontwikkelingen, zoals de klimaat- of energietransitie, brengen andere of grotere risico’s met zich mee. Het is aan ons om dit te analyseren en voor bestaande en nieuwe partijen te vertalen naar adviezen, eisen en toezicht. Waar nodig moeten wij ook handhaven. Afhankelijk van het vraagstuk kan IV dus partner, regisseur, bevoegd gezag en/of veiligheidsautoriteit zijn.
We zijn al meer dan twintig jaar (inter)nationaal toonaangevend expertisecentrum en professioneel adviseur en toezichthouder. Daar zijn we trots op! Maar om dit te blijven, zoeken we diverse nieuwe ervaren collega’s die ons nog een stap verder kunnen brengen. Door in project- of programmavorm de kwaliteit te verhogen en steeds voor te sorteren op nieuwe ontwikkelingen. In deze boeiende functie komen theorie en praktijk, beleid en uitvoering bij elkaar.
De afdeling Industriële Veiligheid bestaat uit het team Advies & Vergunningverlening en uit het team Toezicht en Handhaving. Jij werkt binnen Industriële Veiligheid als beleidsmedewerker voor beide teams. Je gaat onderdeel uitmaken van de staf van de afdeling Industriële Veiligheid. Je werkt nauw samen met de coördinerend beleidsadviseur, teamleiders en met een collega beleidsmedewerker. Je geeft mede uitvoering aan het strategisch meerjarenplan van de afdeling waarbij je kan worden ingezet als projectleider. Een deel van de tijd werk je samen met de experts uit de teams waarbij je de kwaliteit van de uitvoering verbetert.
Relevant (inter)nationaal beleid vertaal je naar regionaal niveau. Dit kan zowel strategisch voor ons bestuur als praktische handvaten voor de medewerkers. Het werkgebied varieert van Rijnmond tot nationaal. Je kunt daarbij conceptuele kaders en VTHA-modellen toepassen en invulling geven aan bijvoorbeeld de beleids-en uitvoeringscyclus binnen de Big 8. Je doet dit geregeld ook in afstemming met het samenwerkingsverband van de andere Veiligheidsregio’s in Zuid-West, waarmee je de uniformiteit van het beleid verder vergroot.
Welke verbeterstappen zet jij in om onze industrie veilig te houden en veiliger te maken?
Voorbeelden van onderwerpen waarmee je (projectmatig) aan de slag kan gaat, zijn:
- Schrijven van beleidsvoorstellen;
- Implementeren en monitoren van beleid;
- Adviseren van het Managementteam Industriële Veiligheid;
- Uitvoering geven aan het meerjarenbeleidsplan 2025 – 2030;
- Samenwerken met met in- en externe veiligheidspartners;
- Ontwikkelen van inspectie- en advies strategieën en methoden;
- Signaleren en analyseren van nieuwe werkwijzen bij andere Veiligheidsregio’s of inspectiediensten en deze eventueel implementeren.
In de functie van Beleidsmedewerker Industriële Veiligheid ben je sterk gericht op proactief werken en de verdere professionalisering van de afdeling. Je schakelt zowel op operationeel, tactisch als strategisch niveau. Je bereidt besluitvorming voor, je pakt actiepunten en beslissingen op of borgt dit in het beleid.