Integriteit en de aanpak van agressie en geweld tegen hulpverleners zijn thema’s waar wij als zorg- en hulpverleningsorganisatie grote waarde aan hechten en we verwachten dat je de verbinding weet te realiseren van dit beleid met de missie, visie en kerntaken van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). We hebben oog voor alle maatschappelijke ontwikkelingen en discussies en mede daardoor zijn we scherp op ongewenste gedragingen van onze eigen medewerkers, maar ook op geweld van burgers jegens onze hulpverleners.
Als Coördinator Integriteit speel je daarom een belangrijke rol in het ontwikkelen, implementeren, ondersteunen, coördineren, monitoren en continueren van het beleid rond integriteit en het agressie & geweldbeleid van de VRR en je toetst beiden aan de wettelijke kaders of andere uitgangspunten die relevant zijn voor het beleid van de organisatie;
Als Coördinator Integriteit is het ook jouw taak om de organisatie doorlopend over de uitvoering van ons beleid bewust te maken door integriteitsrisico’s structureel in kaart te brengen en gevraagd en ongevraagd te communiceren met directie, management en medewerkers. Je ontwikkelt daarvoor samen met de organisatie goede communicatiemiddelen, denk hierbij onder anderen aan workshops, trainingen, audio-visuals, dilemmasessies, jaarverslagen en voortgangsrapportages.
Je bent scherp op signalen en meldingen over ongewenste omgangsvormen, zoals uitsluiting, discriminatie, pesten en ongewenst gedrag binnen de organisatie. Daar waar nodig ondersteun je medewerkers bij het kaderen en verduidelijken van problemen en het vinden van de juiste meldkanalen. Een goede samenwerking met de vertrouwenspersonen is voor jou cruciaal.

Rond agressie en geweld tegen hulpverleners speel je een belangrijke coördinerende rol binnen en buiten de organisatie. Je ondersteunt onze hulpverleners als zij tijdens het werk slachtoffer zijn geworden van agressie en geweld. Ook zorg je voor een eenduidige aanpak van melding tot aangifte tot bijstand aan medewerkers in de strafzaak. Verder geef je inzicht in en overzicht van het aantal incidenten en je communiceert daar open over met de gehele organisatie. Tenslotte zie je het als een uitdaging om dit belangrijke thema zowel binnen als buiten de organisatie onder de aandacht te houden.
Je bent niet alleen binnen de organisatie makkelijk te vinden, maar ook daarbuiten ben je een bekende verschijning. Als Coördinator Integriteit onderhoud je goede contacten met politie en openbaar ministerie in het geval van agressie- en geweldzaken, maar ook met onderzoeksbureaus en andere relevante externe partijen voor wat betreft integriteitskwesties. Je bent in staat om een eerste triage te doen van meldingen die binnenkomen en deze met een advies voor te leggen aan directie of management en vooropvolging te zorgen.
De integriteit van jou als Coördinator mag geen enkele vraag of twijfel oproepen. Jij hebt een voorbeeldfunctie en je dient je hiervan altijd bewust te zijn.
Je bent in deze rol echter niet het ‘geweten’ van de organisatie, omdat integriteit van de organisatie een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van alle medewerkers en leidinggevenden. Jij levert daar een bijdrage aan in samenwerking met het management en de directie.
Arjen Littooij (Algemeen directeur):
‘’Ik ben op zoek naar een Coördinator Integriteit die ervoor zorgt dat de VRR helder beleid heeft en in de uitvoering daarvan betrouwbaar is. Wij trekken daar samen in op. Je communicatie is helder en warm en strak en stevig als het moet''.