Adviseur Gevaarlijke Stoffen Piket


In onze veelzijdige regio hebben wij jouw chemische kennis nodig om goed met incidenten met gevaarlijke stoffen om te kunnen gaan. Kom jij onze piketorganisatie versterken zodat wij de veiligheid in Rotterdam-Rijnmond kunnen waarborgen?


Jouw werk

Op het moment dat er een incident plaatsvindt waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn of vrijkomen, wordt van de Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) een operationeel advies verwacht dat handelingsperspectieven bevat voor de eenheid ter plaatse. Gevaarlijke stoffen kunnen zowel een chemisch, biologisch, radioactief of explosief karakter hebben. Als AGS sta jij daarom samen met hulpverleners vooraan bij het incident om escalatie te voorkomen. Jouw expertise wordt verwacht bij bijvoorbeeld branden met chemicaliën, lekkages of ontsnappingen van gevaarlijke stoffen door bedrijfsongevallen of incidenten bij het transporteren van stoffen. Ook in situaties waarbij mensen zonder aanwijsbare oorzaak onwel worden, ben jij nodig voor goed advies.

Maak jij binnenkort onderdeel uit van onze piketpoule AGS zodat alle inwoners onze regio veilig kunnen blijven wonen, werken en recreëren?

Tijdens incidenten analyseert en beoordeelt de AGS het incident en vertaalt deze informatie naar mogelijke scenario’s. Je treedt op als adviseur voor de leidinggevende van de brandweereenheden ter plaatse. Daarnaast houd je je, afhankelijk van het soort piket, bezig met de bron- en/of effectbestrijding van het incident. Als AGS bepaal je tevens of, en hoe, er metingen moeten worden uitgevoerd door speciale meetploegen.
Afhankelijk van het type incident werk je nauw samen met de Gezondheidskundig Adviseur Gevaarlijke Stoffen (GAGS), crisismanagers van de Havenmeester Rotterdam, Officier van Dienst van de Politie, Defensie, omgevingsdienst en het landelijke Crisis Expert Team. Daarnaast heb je een positie in het Commando Plaats Incident (CoPI) en werk je als Meetplanleider op het Actiecentrum Brandweer Regionaal Operationeel Team (ROT).

Jij...

... bent goed in het analyseren van situaties, ook in hectische omstandigheden. Je hebt oog voor de chemische details en maakt snel de verbinding naar de gevolgen voor de omgeving. Jij bent vervolgens in staat om onderbouwde keuzes te maken en een onafhankelijk oordeel te geven. Hierbij maak je gebruik van je sterke communicatieve vaardigheden: gesprekken voeren, luisteren, jezelf uitdrukken en verbinding houden met ketenpartners. Tot slot is het belangrijk dat je bereid bent om aanvullende opleidingen te volgen om vakbekwaam te worden en blijven.

Verder:

 • Beschik je over hbo-diploma, bij voorkeur in een relevante richting (bv. Chemie of Natuurkunde);
 • Beschik je over óf bent bereid om het diploma Adviseur Gevaarlijke Stoffen en het diploma Brandweerchauffeur klein te behalen.  Ook als je nog niet over de diploma's beschikt, willen we je van harte uitnodigen om te solliciteren!
  Let op! De leergangen vinden onder andere plaats bij het NIPV (voorheen IFV) in Arnhem.
 • Heb je actuele werkervaring in het vakgebied en daarmee een goede chemische kennis;
 • Ben je woonachting in, of nabij, de regio Rotterdam-Rijnmond;
 • Het is een pre als je ervaring hebt met brandbestrijding;
 • Repressieve ervaring als AGS of meetplanleider is een pre.

Wij...

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) is een overheidsorganisatie die namens de 15 gemeenten in de regio taken uitvoert op het gebied van rampenbestrijding, crisisbeheersing, risicobeheersing, brandweerzorg, ambulancezorg en geneeskundige hulpverlening. Alle 15 burgemeesters vormen samen het algemeen bestuur. De voorzitter van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is de burgemeester van Rotterdam, ing. Ahmed Aboutaleb.

Wij zijn lid van 010 Inclusief, het Rotterdamse Platform tegen arbeidsmarktdiscriminatie. Samen met andere Rotterdamse organisaties, maken wij ons sterk vóór gelijke kansen en tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Je team

Je maakt onderdeel uit van de piketorganisatie, waarbij vanuit verschillende disciplines (waaronder DCMR en gezamenlijke brandweer) collega's deelnemen in deze rol.

Arbeidsvoorwaarden

 • Deze piketfunctie Adviseur Gevaarlijke Stoffen gewaardeerd conform salarisschaal 10;
 • De gemiddelde belasting is (indicatief) gesteld op 350 uur per jaar. Met gemiddeld 80 tot 90 piketdagen per jaar;
 • Vergoeding vindt plaats op basis van de regeling vergoeding piketdiensten VRR 2012. Deze is terug te vinden op het intranet van de VRR (intern) of op de openbare website;
 • Vitaliteit en gezondheid vinden wij belangrijk, daarom bieden we vers fruit aan op kantoor.

Sollicitatieproces


Voor deze vacature geldt het volgende:

 • Voor deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern geworven. Interne kandidaten hebben bij gelijke geschiktheid voorrang.
 • Deze vacature staat open totdat wij de juiste kandidaten hebben gevonden.
 • Om bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond te kunnen werken, dien je in het bezit te zijn van een Verklaring omtrent gedrag (VOG). Deze zal aan het einde van het sollicitatieproces worden aangevraagd.
 • Wij werken zonder tussenkomst of hulp van werving- en selectiebureaus.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op!

 • Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met Ton Muilwijk (Hoofd Piketorganisatie) via 06-38333306 en Ton.Muilwijk@vr-rr.nl
  of met Theo Engering (Chemisch adviseur) via 06-40316153.
 • Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met team Recruitment via het algemene nummer 088-8779000 of recruitment@vr-rr.nl.

Direct solliciteren mag natuurlijk ook!


Vragen? Neem gerust contact op.

Veiligheidsregio_RR

Team recruitment

Telefoon
088 877 9000
E-mail
recruitment@vr-rr.nl
Whatsapp
088 877 9225