Tactisch Officier Alarmcentrale (TOA)


Kun jij goede inschattingen maken van mogelijke scenario’s tijdens incidenten? Ben jij ervan overtuigd dat je snel kunt schakelen en de juiste beslissingen kunt nemen? Daag jezelf dan uit en word Tactisch Officier Alarmcentrale!


Jouw werk

Als piketfunctionaris Tactisch Officier Alarmcentrale (TOA) biedt je actieve ondersteuning aan de brandweerprocessen tijdens incidentbestrijding. Zo bekijk je de omgeving van een incident om een inschatting te maken van mogelijke risico’s en escalaties. De TOA is tevens het aanspreekpunt voor operationele vraagstukken zoals voertuigverplaatsingen, buitendienststelling en bijstandsaanvragen. Dat houdt onder andere in dat je in staat bent om goed overzicht te behouden op de bezetting en voorzie je mogelijke knelpunten.


Kunnen wij op jouw inzet rekenen tijdens incidenten?

Bij grote incidenten zorg je ervoor dat specialistische eenheden bereikbaar zijn en specifieke voertuigen kunnen bijspringen. Hierbij communiceer je met de juiste collega’s en andere veiligheidsregio’s voor ondersteuning. Bij GRIP 2 wordt je als TOA hoofd van groep op de Meldkamer en kan het voorkomen dat je het directiepiket te woord staat.

Door middel van een inwerktraject van ongeveer een jaar word je klaargestoomd om zelfstandig als TOA te kunnen optreden. De duur van het traject hangt af van de incidenten die je meemaakt, je persoonlijke ontwikkeling en je ervaring. Het inwerkprogramma zal bestaan uit het volgen van het regionale inwerkprogramma voor TOA’s en het volgen van een stageperiode. Na het succesvol afronden van het inwerktraject word je zelfstandig ingezet bij incidenten.

Jij...

...bent bekend met de brandweerorganisatie en hebt uitstekende communicatieve vaardigheden. Daardoor maak je makkelijk contact met mensen en weet je jezelf goed uit te drukken. Bovendien kun je snel schakelen en kun jij overzicht te bewaren in hectische situaties. Jij bent in staat om door middel van scenario-denken een goede inschatting te maken van de impact en gevolgen van een incident. Daarnaast kun je hierover gevraagd en ongevraagd advies geven.
Tot slot heb jij de nodige leidinggevende vaardigheden ontwikkeld.

Verder:

 • Heb je hbo werk- en denkniveau. Dit kun je aantonen met een diploma of d.m.v. een assessment.
 • Ben je in het bezit van het diploma Leergang Officier van Dienst Brandweer of het diploma Adjunct Hoofd Brandweermeester of ben je bereid om deze te behalen.
 • Is het hebben van ervaring als Officier van Dienst een pre.
 • Beschik je over kennis en inzicht van brandweerprocessen.
 • Weet je op hoofdlijnen hoe de processen van de andere hulpdiensten eruit zien.
 • Beschik je over basiskennis van rampbestrijdingsprocessen.
 • Kun je vanaf je woonadres binnen 30 minuten aanwezig zijn op de Meldkamer Rotterdam (MK RT) of ben je bereid om in het piketgebied te overnachten.
 • Ben je ongeveer 3 dagen per maand (minimaal 30 dagen per jaar) beschikbaar voor piket.
 • Heb je een akkoord van jouw leidinggevende om beschikbaar te zijn voor het piket en deel te nemen aan het oefenprogramma om vakbekwaam te worden en te blijven en om een bijdrage te leveren aan de vakbekwaamheid van operationele collega's.

Wij...

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) is een overheidsorganisatie die namens de 15 gemeenten in de regio taken uitvoert op het gebied van rampenbestrijding, crisisbeheersing, risicobeheersing, brandweerzorg, ambulancezorg en geneeskundige hulpverlening. Alle 15 burgemeesters vormen samen het algemeen bestuur. De voorzitter van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is de burgemeester van Rotterdam, ing. Ahmed Aboutaleb.

Wij zijn lid van 010 Inclusief, het Rotterdamse Platform tegen arbeidsmarktdiscriminatie. Samen met andere Rotterdamse organisaties, maken wij ons sterk vóór gelijke kansen en tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Je team

De Brandweer Rotterdam-Rijnmond kent de piketgroep TOA. Regionaal wordt dit piket bemenst door 10 functionarissen die eveneens onderdeel uitmaken van een andere piketgroep zoals Officier van Dienst. Organisatorisch valt de TOA onder de verantwoordelijkheid van de piketverantwoordelijke binnen de directie Brandweer. Het operationeel functioneren valt onder verantwoordelijkheid van de regionaal (Hoofd) Officier van Dienst van de Brandweer.
De primaire werkplek van de TOA bevindt zich in het actiecentrum van de MK RT.

Arbeidsvoorwaarden

 • De piketfunctie Tactisch Officier Alarmcentrale is gewaardeerd conform schaal 11.
 • Na aanstelling geldt de vergoeding voor piket en operationeel optreden conform de regeling vergoeding piketdiensten VRR 2012. Deze is terug te vinden op het intranet van de VRR  of op de openbare website.
 • De arbeidsvoorwaarden zijn conform de Rechtspositieregeling Gemeente Rotterdam, zoals die luidde op 31 december 2019.
 • Vitaliteit en gezondheid vinden wij belangrijk, daarom bieden we vers fruit aan op kantoor.

Sollicitatieproces

Voor deze vacature geldt het volgende:

 • In verband met het coronavirus kan het zijn dat wij een aangepaste selectieprocedure hanteren.
 • Een assessment kan onderdeel zijn van de selectieprocedure.
 • Kandidaten worden door de adviescommissie getoetst op operationeel inzicht aan de hand van enkele casussen.
 • Voor deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern geworven. Interne kandidaten hebben bij gelijke geschiktheid voorrang.
 • Deze vacature staat open totdat wij de juiste kandidaat hebben gevonden.
 • Wij werken zonder tussenkomst of hulp van werving- en selectiebureaus.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op!

 • Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met Wim van der Wal (TOA) via 06-10796657 of Wim.VanDerWal@vr-rr.nl.
 • Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met team Recruitment via het algemene nummer 088-8779000 of recruitment@vr-rr.nl.

Direct solliciteren mag natuurlijk ook!


Vragen? Neem gerust contact op.

Veiligheidsregio_RR

Team recruitment

Telefoon
088 877 9000
E-mail
recruitment@vr-rr.nl
Whatsapp
088 877 9225