Interview Brandweerofficier


Onze corporate recruiter Nicole wil meer weten over de functie van brandweerofficier en gaat hierover in gesprek met Leonie en Bryan. Lees hieronder de interviews.

In gesprek met brandweerofficier in opleiding Leonie Snel

Leonie is in september 2020 gestart met de opleiding Brandweerofficier en rond deze voltijd opleiding eind maart 2022 af. Interessant om meer van haar te horen over de opleiding en het vervolg!

Wie is Leonie?

Ik ben Leonie, 31 jaar oud. Ik ben graag buiten en loop graag hard. Zo heb ik de marathon van Rotterdam in 2015 gelopen en doe ik dit jaar vanuit de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) met het team Safety 4 Units mee met de Roparun. Ook heb ik een pup die veel vrije tijd in beslag neemt en die als hij groter is mee mag hardlopen. Na het vwo heb ik de hbo opleiding bewegingstechnologie afgerond. Na een aanvullende post hbo opleiding heb ik als modelleur/engineer gewerkt in de installatietechniek. Nadat ik een 24-uursdienst heb meegedraaid, heb ik de keuze gemaakt voor de overstap naar de VRR.

foto leonie 1

Kun je meer vertellen over de inhoud van de opleiding tot Brandweerofficier?

De opleiding wordt gegeven aan de Brandweeracademie bij het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid, het voormalige Instituut Fysieke Veiligheid. De opleiding tot Brandweerofficier bestaat uit een rode, een paarse en een groene leerlijn.

De rode leerlijn is opgebouwd uit de verschillende brandweeropleidingen; de Manschap opleiding, de opleiding van Bevelvoerder en als laatste die van Officier van Dienst. Ook loop je voor iedere opleiding stage. In totaal duurt iedere opleiding 6 maanden, en rond je deze af met een examen. De paarse leerlijn richt zich op zelfontwikkeling. Je gaat aan de slag met gesprekstechnieken, feedback, persoonlijkheid en leiderschap. Tijdens de lessen worden niet alleen acteurs ingezet om vaardigheden te oefenen, je gaat zelfs aan de slag met paarden! In de groene leerlijn leer je over de brandweerorganisatie en de bestuurlijk context. Ook volg je de opleiding voor Specialist operationele voorbereiding en die van Operationeel manager. Je gaat samen met medestudenten aan de slag met een incident wat heeft plaatsgevonden. Je formuleert een advies naar de toekomst toe, dat je uitwerkt in een scriptie en een eindpresentatie.

Hoe ervaar jij de opleiding tot nu toe?

Ik ben heel blij dat ik de opleiding volg. De inhoud van de opleiding is ontzettend interessant. Naast de inhoudelijke onderwerpen, heb ik veel geleerd over de ‘human factors’. De wijze waarop je je positioneert en de omgang met anderen. Met een vooropleiding op hbo/wo is het goed te doen, maar het is met name in het eerste jaar hard studeren. De stages, die je zelf regelt, zijn leuk maar relatief kort. Door corona is het organisatorisch wel een uitdaging geweest. Locaties wijzigen, terwijl je slaapplaats al is vastgelegd. Flexibiliteit is echt belangrijk. Zo ben ik naast het lesrooster, ook in het weekend bezig met de studie.

Waar vindt de opleiding plaats?

Ik volg de opleiding voornamelijk in Arnhem. De opleiding tot manschap en bevelvoerder heb ik gevolgd in Hattem. De stages heb ik geregeld binnen de VRR, maar ook in de aangrenzende regio’s. Doordeweeks verblijf ik in Arnhem, al ga ik op woensdagavonden regelmatig naar huis. Ondanks dat ik het contact met de VRR weleens heb gemist, is het zo intensief met de groep omgaan, heel waardevol. Het zorgt ervoor dat je verbonden voelt met de andere 14 studenten vanuit de verschillende veiligheidsregio’s in het land. Je bouwt fijne contacten op. Die zijn niet alleen tijdens de opleiding, maar ook in toekomst fijn om te hebben!

Wat zijn jouw ambities?

Zo tegen het einde van de opleiding ben ik me binnen de VRR aan het oriënteren op de functie die ik wil gaan doen. Ik ben binnen de VRR in gesprek over verschillende mogelijkheden. Repressie spreekt me aan, omdat ik dan nog meer ervaar hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Naast een functie binnen de organisatie word je na afronding van de opleiding tot Brandweerofficier ingepland voor piketdiensten als Officier van Dienst. Het betekent dat je wordt opgepiept bij brandincidenten waar meer dan 2 wagens worden ingezet. Je bent dan eindverantwoordelijk voor de brandweerzorg bij het incident. Voor mij de reden om de opleiding te doen! De komende weken zal dus concreet worden in welke functie ik start. Spannend en wat onzeker, maar een leuk proces. Ik heb er zin om te werken bij een organisatie die er echt toe doet, waar je klaar staat voor een ander en bijdraagt aan een betere wereld!

In gesprek met Officier van Dienst Bryan Visser

Wie is Bryan Visser?

Mijn naam is Bryan. Ik heb van oorsprong een nautische achtergrond. Ook heb ik een aantal jaar voor de klas gestaan als leraar. Ik ben gestart bij de Vrijwillige Brandweer in 1999, en in 2013 volledig  in dienst gekomen van de VRR. Ik heb verschillende functies gehad en ook diverse opleidingen gevolgd binnen de Brandweer en VRR. Nu ben ik als programmamanager verantwoordelijk voor de organisatieontwikkeling van de Brandweer. Doel van het programma is om als organisatie toonaangevend te blijven. Daarnaast heb ik ook de rol van Officier van Dienst.

Foto bryan visser

Kun je meer vertellen over de rol van Officier van Dienst?

Bij een 112 melding, wordt een inschatting gemaakt van de situatie en bepaald hoeveel brandweerauto’s ingezet worden. In een brandweerauto zitten vier manschappen, een chauffeur en een bevelvoerder, die de leiding heeft. Wanneer er bij een incident twee, drie of vier auto’s worden ingezet, wordt de Officier van Dienst opgeroepen als eindverantwoordelijke. In een situatie waarbij meer dan vijf auto’s in actie komen, heeft een Hoofdofficier de leiding.

Als bevelvoerder werk je van binnen naar buiten. Een officier van Dienst kijkt van buiten naar binnen; je scant de omgeving, omstandigheden en schat risico’s in. Je bent als Officier van Dienst eindverantwoordelijk het zo efficiënt, slim en zo veilig mogelijk managen van een incident. En je bereikt dit samen met je collega’s en ketenpartners zoals politie, ambulance en gemeente.

Wat houdt piket in?

Ik draai als Officier van Dienst piketdiensten. Dit houdt in de je ‘oproepbaar’ bent en in principe binnen 15 minuten na melding van een incident ter plaatse behoord te zijn. Je bent onderdeel van een piketgroep, die bestaat uit 6 collega’s. Binnen de VRR kennen we 6 gebieden. Over het algemeen ben je gekoppeld aan een vast gebied, maar je kunt ook ingezet worden binnen een ander gebied binnen de VRR. De planning en organisatie van het rooster ligt bij de piketgroep zelf. Binnen mijn piketgroep draaien we het zogenaamde ‘Center Parcs rooster’, waarbij je van maandag tot vrijdag ingeroosterd wordt, of van vrijdag tot en met zondag. Wanneer je niet woont in het gebied van jouw piket, slaap je op een kazerne in jouw verzorgingsgebied. Je draait bij een reguliere bezetting ongeveer 60 dagen van 24 uur, per jaar piket.

Hoe ervaar jij het werk als Officier van Dienst piketdiensten?

Je draait dus naast een ‘gewone’ kantoorfunctie, ook piketdienst als Officier van Dienst. Dit heeft effect op je werk-privé balans. Je krijgt een vergoeding voor het ‘oproepbaar zijn, en ook een vergoeding wanneer je daadwerkelijk in actie komt Maar je wordt er niet rijk van, dan moet je wat anders gaan doen. Wanneer je niet in het gebied woont, slaap je niet thuis. In de praktijk merk ik dat dit wordt onderschat, en weleens schuurt met het thuisfront.

Je bent Officier van Dienst, omdat je passie hebt voor je vak. En omdat je het verschil kunt maken voor anderen. Fijn is dat je daarvoor ook veel waardering krijgt; van inwoners, bedrijven en burgemeesters.