In het veelzijdige beroep van ambulanceverpleegkundige krijg je te maken met stressvolle situaties. Het is belangrijk dat jij ook dan de rust bewaart, de juiste beslissingen neemt en je inleeft in de patiënt en omstanders. Daarnaast kent dit beroep onregelmatige diensten (dag, avond en nacht, 7 dagen per week), wat betekent dat je flexibel bent.
Vanaf september 2019 is een nieuwe opleiding tot ambulanceverpleegkundige geïntroduceerd: de lange tranche opleiding tot ambulanceverpleegkundige. Je leert tijdens de opleiding kritieke gezondheidsbelemmeringen te ontdekken en te behandelen.

Wil jij jezelf ontwikkelen tot Ambulanceverpleegkundige?
Opzet en inhoud van de opleiding
Je volgt het theoretische gedeelte van de opleiding bij de Academie voor Ambulancezorg in Harderwijk. Het praktijkgedeelte bestaat uit het werken van diensten onder begeleiding van je werkbegeleiders. De opleiding is erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO) en duurt ca. 18 maanden (voor CCU-verpleegkundigen ongeveer 12 maanden).
Naast het vakinhoudelijk handelen is er ook ruim aandacht voor niet-technische vaardigheden (CRM) en persoonlijke en professionele ontwikkeling.
De opleiding is opgebouwd uit drie leerperiodes. De eerste leerperiode duurt 12 weken en is een introductie op het vak van ambulanceverpleegkundige. Leerperiode 2 heeft een omvang van 36 weken en staat vooral in het teken van het aanleren van de benodigde kennis en vaardigheden. Je volgt deze periode ook een aantal stages buiten de RAV. Leerperiode 2 sluit je af met een tussentijds assessment op de Academie. Na een positieve beoordeling van zowel de Academie als de RAV, volg je de laatste lesperiode.
Tijdens leerperiode 3 groei je naar een steeds grotere mate van zelfstandigheid en deze periode wordt afgesloten met een eind assessment. De opleiding start op 1 september 2022.