Over de functie chauffeur laag- en middencomplexe ambulancezorg


Als chauffeur laag- en middencomplexe ambulancezorg werk je nauw samen met je collega verpleegkundige. Samen verleen je op afroep hulp aan patiënten voor zowel onbewaakt als bewaakt zorgvervoer, waarbij de verpleegkundige de medische eindverantwoordelijkheid over de patiënt draagt. De chauffeur is verantwoordelijk voor het veilig vervoeren  van de patiënt, verpleegkundige en eventueel familieleden die meerijden. Daarnaast assisteert de chauffeur de verpleegkundige proactief bijvoorbeeld door de patiënt op de brancard te vervoeren of de monitoren aan te sluiten. Verder verzorgt de chauffeur (mede) de communicatie met de centrale meldkamer ambulancezorg. Belangrijke onderdelen waarover gecommuniceerd moet worden zijn o.a. de toestand van de patiënt.

0225d183-d354-4962-b3ab-d31b9810fb61

Verschil met de functie van ambulancechauffeur

Een belangrijk verschil tussen een ambulancechauffeur die werkzaam is binnen de discipline  hoogcomplexe ambulancezorg en een chauffeur  laag- en middencomplexe ambulancezorg (L&MC), is dat de ambulancechauffeur te maken krijgt met spoedeisende casuïstiek. Om zo snel mogelijk de juiste hulp te kunnen verlenen mag de ambulancechauffeur (binnen geldende richtlijnen) rijden met een hogere snelheid dan voor het overige verkeer is toegestaan en de verkeerslichten mag negeren. Voor de functie van chauffeur laag- en middencomplexe ambulancezorg geldt geen toestemming voor Optische en Geluidssignalen (OGS), maar blijft de hoofdtaak hetzelfde namelijk; veilig van A naar B komen in het verkeer.

Verder ben je als chauffeur L&MC verantwoordelijk voor het controleren van het voertuig. Te denken valt aan de dagelijkse controle van lampen, de sirene, het oliepeil, de mobilofoon en de brandstof. Daarnaast ben je als ambulancechauffeur verantwoordelijk voor de controle van de medische apparatuur in de ambulance.

Wat moet je kunnen als chauffeur laag- en middencomplexe ambulancezorg?

In dit veelzijdige beroep krijg je te maken met veel verschillende patiënten en betrokkenen . Het is belangrijk dat jij je inleeft in de patiënt en duidelijk communiceert. Daarnaast moet je goed kunnen samenwerken, want je werkt altijd samen met een verpleegkundige. Samen vormen jullie een hecht en sterk team. Het is belangrijk dat je beschikt over een resultaat- en patiëntgerichte werkhouding en empathisch vermogen.
Daarnaast kent dit beroep onregelmatige diensten (dag, avond en nacht, 7 dagen per week), wat betekent dat je hierin flexibel moet kunnen zijn.

Hoe word je chauffeur laag- en middencomplexe ambulancezorg?

Wanneer je al in het bezit bent van het diploma chauffeur laag- en middencomplexe ambulancezorg, kun je na het succesvol doorlopen van de sollicitatieprocedure en een kort inwerktraject direct bij ons aan de slag!

Indien je nog geen gediplomeerd chauffeur laag- en middencomplexe ambulancezorg bent, start je na het succesvol doorlopen van de sollicitatieprocedure met de opleiding chauffeur laag- en midden complexe ambulancezorg. De opleidings- en reiskosten hiervoor worden volledig door ons als werkgever vergoed. De initiële opleiding tot chauffeur laag- en middencomplexe ambulancezorg duurt (indien alle modules goed doorlopen worden) ongeveer 8-9 weken. Het theoretische gedeelte van de opleiding bestaat uit 15 lesdagen en wordt verzorgd door de academie voor ambulancezorg in Harderwijk. Informatie over de opleiding vind je op de website van de academie. Het praktijkgedeelte bestaat uit het meewerken met een ervaren ambulanceteam tijdens wisselende ambulancediensten. Je wordt gedurende je opleiding intensief begeleid door een praktijkopleider.

Alle eisen:

 • Bij voorkeur werkervaring als chauffeur;
 • Minimaal een  MBO niveau 3  diploma of competentietoets rapport op dit niveau inclusief Nederlands 2F-niveau. De kosten voor deze toets zijn voor eigen rekening;
 • Een geldig C of C1 rijbewijs;
 • Beschik je over het diploma chauffeur laag- en middencomplexe ambulancezorg of ben je bereid en in staat om de opleiding te volgen;
 • Aantoonbare gebieds- en geografische kennis van de regio Rotterdam-Rijnmond;
 • Een goede lichamelijke conditie in verband met de fysieke belasting zoals (zwaar) tillen van materiaal en patiënten;
 • Goede communicatieve vaardigheden en zorgvuldigheid;
 • Een teamplayer met een tactvolle, accurate, stressbestendige en hulpverlenende instelling.

Wat bieden we?

 • De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Ambulancezorg.
 • Op basis van kennis- en ervaring word je ingeschaald in salarisschaal 35 met een salaris van maximaal €2.972,- bruto per maand.
 • Bij aanvang start je direct met de opleiding van circa drie maanden.
 • Tijdens de opleiding werk je minimaal 32 uur per week en maximaal 36 uur per week. Na diplomering betreft het een contract van minimaal 24 uur per week en maximaal 36 uur per week.
 • Er zijn fiscale uitruil arbeidsvoorwaarden.
 • Voor een goede werk-privé balans zijn maatwerkverzoeken in het rooster mogelijk.
 • Je ontvangt 8,33% vakantietoeslag en 8,33% eindejaarsuitkering.
 • Je hebt 172 verlofuren en 35 PLB uren per jaar bij een dienstverband van 36 uur per week.
 • Je krijgt een jaarlijkse werkgeversbijdrage voor je zorgverzekering.
 • Vitaliteit en gezondheid vinden wij belangrijk, daarom bieden we een fietsregeling en een fitnessregeling van maximaal € 20,- netto per maand. Ook is er vers fruit op de opkomstlocaties.
 • Wij hanteren een gunstige pensioenregeling bij het ABP. Wij betalen twee derde van jouw pensioenpremie.
 • Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en groei.

Interesse?

Wil jij patiënten voor zowel bewaakt als onbewaakt zorgvervoer vervoeren van en naar diverse locaties en zorgdragen voor een veilige werkplek? Ofwel is deze baan jou op het lijf geschreven? Check dan snel onze actuele vacatures en solliciteer snel!

Staat deze vacature er (nu) niet tussen? Maak dan een job alert aan, zodat  je geen enkele toekomstige vacature mist.

Vragen?

Kijk voor de meest gestelde vragen op onze FAQ pagina of neem contact op met onze chatbot Sam. Is je vraag nog steeds niet beantwoord? Neem dan contact op met het recruitmentteam van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.