Over de functie ambulancechauffeur hoogcomplexe ambulancezorg


Als ambulancechauffeur werk je nauw samen met je collega ambulanceverpleegkundige (of medisch hulpverlener). Samen verleen je op afroep (spoedeisende) hulp aan patiënten, waarbij de ambulanceverpleegkundige de medische eindverantwoordelijkheid over de patiënt draagt. De ambulancechauffeur is verantwoordelijk voor het veilig vervoeren  van de patiënt, ambulanceverpleegkundige en eventueel familieleden die meerijden. Daarnaast assisteert de ambulancechauffeur de ambulanceverpleegkundige proactief bij de verpleegkundige- en medische hulpverlening en verzorgt (mede) de communicatie met de centrale meldkamer ambulancezorg en andere betrokkenen. Belangrijke onderdelen waarover gecommuniceerd moet worden zijn o.a. de toestand van de patiënt en de aard van eventuele verwondingen.

Een  bijzonder onderdeel van het werk van de ambulancechauffeur is uiteraard, dat je (binnen geldende richtlijnen) tijdens een spoedrit mag rijden met een hogere snelheid dan voor het overige verkeer is toegestaan en de verkeerslichten mag negeren om zo snel mogelijk de juiste hulp te kunnen verlenen.

Verder ben je als ambulancechauffeur verantwoordelijk voor het controleren van het voertuig. Zoals de dagelijkse controle van de lampen, de sirene,  het oliepeil, de mobilofoon en de brandstof. Daarnaast ben je als ambulancechauffeur verantwoordelijk voor de controle van de medische apparatuur in de ambulance.

c188e376-dd82-4b00-8a54-23a25c2b1539

Wat moet je kunnen als ambulancechauffeur?

In dit veelzijdige beroep krijg je mogelijk te maken met stressvolle situaties. Het is belangrijk dat jij ook dan de rust bewaart, de juiste beslissingen neemt en je inleeft in de patiënt en betrokkenen. Daarnaast moet je goed kunnen samenwerken, want je werkt altijd samen met een ambulanceverpleegkundige. Samen vormen jullie een hecht en sterk team. Daarom is het belangrijk dat je als ambulancechauffeur beschikt over goede communicatieve vaardigheden, een resultaat- en patiëntgerichte werkhouding en empathisch vermogen.
Daarnaast kent dit beroep onregelmatige diensten (dag, avond en nacht, 7 dagen per week), wat betekent dat je hierin flexibel moet kunnen zijn.

Hoe word je ambulancechauffeur?

Indien je nog geen gediplomeerd ambulancechauffeur bent, start je na het succesvol doorlopen van de sollicitatieprocedure met de opleiding ambulancechauffeur. Tijdens deze opleiding leer je hoe je tijdens een hulpverlening je collega  assisteert in het aanreiken en zo nodig het handeling gereed maken van materialen en medicamenten.
Je leert hoe je de ambulance zodat het vervoer van de patiënt verantwoord en comfortabel verloopt.
De opleidings- en reiskosten hiervoor worden volledig door ons als werkgever vergoed. De initiële opleiding tot ambulancechauffeur duurt (indien alle modules goed doorlopen worden) ongeveer 8-9 maanden. Het theoretische gedeelte van de opleiding bestaat uit 31 lesdagen, verspreid over 2 tot 4 lesdagen per maand, bij de Academie voor ambulancezorg in Harderwijk. Zie voor meer informatie omtrent de opleiding de website van de academie. Het praktijkgedeelte bestaat uit het meewerken met een ervaren ambulanceteam tijdens wisselende ambulancediensten.

Indien je al over het diploma ambulancechauffeur beschikt, kun je na het succesvol doorlopen van de selectieprocedure en een maatwerk inwerktraject aan de slag.

Alle eisen:

 • Bij voorkeur heb je werkervaring als (ambulance)chauffeur;
 • Minimaal een MBO niveau 3  diploma of competentietoets rapport op dit niveau inclusief Nederlands 2F-niveau. De kosten voor deze toets zijn voor eigen rekening;
 • Een geldig C of C1 rijbewijs;
 • Beschik je over het diploma ambulancechauffeur of ben je bereid en in staat om de opleiding te volgen;
 • Tenminste twee jaar rijervaring op een groot voertuig;
 • Aantoonbare gebieds- en geografische kennis van de regio Rotterdam-Rijnmond;
 • Een goede lichamelijke conditie in verband met de fysieke belasting zoals (zwaar) tillen van materiaal en patiënten;
 • Goede communicatieve vaardigheden en zorgvuldigheid;
 • Een teamplayer met een tactvolle, accurate, stressbestendige en hulpverlenende instelling.

Wat bieden wij?

 • De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Ambulancezorg.
 • Op basis van kennis- en ervaring word je indien je de opleiding nog moet volgen, ingeschaald in (aanloop)salarisschaal 40: met een salaris van maximaal. €3.160,- bruto per maand. Na diplomering in salarisschaal 45 met een salaris van maximaal 3.468,- op basis van 36 uur.
 • Je werkt 36 uur per week gedurende de opleiding, na diplomering betreft het een contract van    minimaal 24 uur per week en maximaal 36 uur per week.
 • Voor een goede werk-privé balans zijn maatwerkverzoeken in het rooster mogelijk.
 • Je ontvangt 8,33% vakantietoeslag en 8,33% eindejaarsuitkering.
 • Je hebt 172 verlofuren en 35 PLB uren per jaar bij een dienstverband van 36 uur per week.
 • Je krijgt een jaarlijkse werkgeversbijdrage voor je zorgverzekering.
 • Vitaliteit en gezondheid vinden wij belangrijk, daarom bieden we een fietsregeling en een fitnessregeling van maximaal € 20,- netto per maand. Ook is er vers fruit op de opkomstlocaties.
 • Wij hanteren een gunstige pensioenregeling bij het ABP. Wij betalen twee derde van jouw pensioenpremie.

Interesse?

Wil jij patiënten met een veelal spoedeisende zorgvraag vervoeren van en naar diverse locaties, een bijdrage aan de verpleegkundige en medische hulpverlening leveren, zorgdragen voor een veilige werkplek en het coördineren van hulpverlening bij ongevallen en rampen? Ofwel is deze baan jou op het lijf geschreven? Check dan snel onze actuele vacatures en solliciteer snel!

Staat deze vacature er (nu) niet tussen? Maak dan een job alert aan. Zo zorgen wij ervoor dat je geen enkele vacature mist.

Vragen?

Kijk voor de meest gestelde vragen op onze FAQ pagina of neem contact op met onze chatbot Sam. Is je vraag nog steeds niet beantwoord? Neem dan contact op met het recruitmentteam van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.